Konut Sektörünün Önü Açık, Sektör Krizden Güçlenerek Çıkacaktır

GYODER Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2019 1. Çeyrek Raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda oldukça önemli analizlere yer verilirken sektörün hem bugün hem de yarın değerlendirildi.
Konut Sektörünün Önü Açık, Sektör Krizden Güçlenerek Çıkacaktır

GYODER Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2019 1. Çeyrek Raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda oldukça önemli analizlere yer verilirken sektörün hem bugün hem de yarın değerlendirildi.

Garanti Bankası sponsorluğunda hazırlanan GYODER Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2019 1. Çeyrek Raporu yayımlandı.



Yayımlanan raporda bulunan uzman görüşü bölümünde Türk inşaat ve konut sektörünün gelecek dönem değerlendirmesi de yapıldı.



Yıllık 650 Bin Yeni Konut İhtiyacı Var



Raporda Türkiye'nin konut ihtiyacına da yer verilirken "Türkiye’de gayrimenkul piyasasının talep yönü konjonktürel olarak düşük olsa dahi, önümüzdeki birbir buçuk yıllık süreç içinde sektörün tekrar canlılık kazanacağı aşikar. Çünkü kentsel dönüşüm, nüfus artışı ve temel ihtiyaçlar nedeniyle Türkiye’deki konut talebi hiçbir zaman bitmez.



Konut kredi faiz oranlarının yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Faiz oranının yüzde 2’nin altına inmesiyle sektörde tekrar hareketlilik başladığını gözlemliyoruz. Sektörde satışların, satın alma gücüne göre sürdürülebilir olması gerekiyor.



Yeni Ekonomi Programı’na paralel bir şekilde sektörün tekrar hareketleneceğine inanıyoruz. Bugün kentsel dönüşüm sürecinde ele alınması gereken 6 milyona yakın riskli yapı var. Aynı zamanda yıllık 650 bin adet bandında konuta ihtiyaç var. Bu açıdan konut sektörünün önü açık ve önümüzdeki yıllara odaklanmamız lazım" denilerek umut verici açıklamalarda bulunuldu.



2019 Yıl Sonuna Kadar Yabancılara 60 Bin Konut Satışı Hedefi Konuldu



Raporda yabancılara konut satışı konusunda da özel bir bölüm yer alırken "Ayrıca yabancıya konut satışı konusunda, 2018’de 40 bini bulan yabancıya satışı adedini 60 bine taşıma ve yaklaşık 6 milyar dolarlık satışı 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Bu çerçevede 2019’a daha olumlu bakıyoruz.



Yabancıya yapılan satışları, normal ihracata göre kıyasladığımızda çarpan etkisi anlamında ülkemize çok daha fazla katkı sağlıyor. Biz yabancıya satış işlemlerinin, ihracat kalemi olarak değerlendirilmesini ve bu anlamda bazı teşviklerin verilerek sektörün önünün daha da açılmasını bekliyoruz. Hedefimiz yabancıya satışları 2019 yılında daha da artırmak.



Bu süreçte aynı zamanda birinci el konut satışlarının cazip hale getirilmesi, sektöre yönelik vergi indiriminin kalıcı olması, çalışan kesimin konut alımında ödediği faizin gelir vergisinden mahsup edilmesi gibi düzenlemeler, öncelikli beklentilerimiz arasında yer alıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte birinci el konut satışının, toplam satışın içinde yüzde 65’e çıkarılması gerektiğini savunuyoruz" denilid.



Emlak365.com