Koronavirüs Aşısındaki Çirkin Tezgah Aylar Sonra İfşa Oldu!

BionTech koronavirüs aşısının üretim ve dağıtım süreci ile alakalı duyanları hayrete düşüren detaylı bilgiler ortaya çıkmaya başladı.
Koronavirüs Aşısındaki Çirkin Tezgah Aylar Sonra İfşa Oldu!

Almanya'da BionTech'i kuran ve koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin aşının geliştirilmesine dair kapsamlı bilgileri henüz piyasaya çıkmayan kitaplarında anlattılar. Bu kitabın tanıtımını çok sayıda medya kuruluşuna röportaj vererek yapan Türk bilim insanları aşının geliştirilmesine dair süreçle alakalı çarpıcı bilgiler paylaşmaya devam ediyorlar.

KORONAVİRÜS AŞISINA AVRUPA'DA POLİTİK ENGELLEME

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin koronavirüs aşının geliştirilmesinde çok zorlu bir süreci yaşamak zorunda bırakıldıklarını söylediler. Bilimsel anlamda ciddi bir çalışma ortaya koyan bilim insanları o dönem politik engellemelere de maruz bırakıldıklarını iddia ettiler.

İngiliz Telegraph gazetesi kitapla alakalı yeni bilgileri okuyucularına aktarırken çok ilginç de bir iddiada bulundu. Bu iddiaya göre BionTecht aşısına karşı Avrupa Birliği'nde lobi yapılmış. Kitapta da yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği'nde çok sayıda lobi bulunan aşının Avrupa merkezli olmadığı için yayılmasının engellenmesi gerektiği yöneünde baskılar oluşturmuşlar.

HER 1 EURONUN YARISI ABD'YE GİDECEK DEMİŞLER

Avrupa Birliği'nin merkezi olan Brüksel'de BionTech'e karşı lobi yapan siyasiler bu aşının Avrupa'ya bir maddi katkı sağlamadığı argümanını kullanmışlar. BionTech'in bir ortağının da ABD'li ilaç şirketi Pfizer olmasından dolayı her ödenen 1 Euro'nun yarısının ABD'ye gideceği üzerinden olumsuz kampanya yürütülmüş.

Koronavirüs aşısına karşı lobicilik yapan Avrupa Birliği'ndeki bazı siyasetçiler bu süreçte kısmen de başarılı oldular. ABD ve İngiltere bu aşı için aylar öncesinden sipariş verirken Avrupa Birliği sipariş vermek için aylarca beklemiş. ABD'den 5 ay sonra aşı siparişi veren Avrupa Birliği'nde lobicilerin ne kadar etkili olduğu bir defa daha gözler önüne serildi.

BİONTECH'E MENCUR KALDILAR

Avrupa Birliği koronavirüs aşısı için Fransız şirket Sanofi ile Alman şirket CureVac'ı tercih ediyorlar. Ancak bu şirketlerin koronavirüs aşılarının geliştirme aşamalarında oldukları için BionTech'e mecbur kaldılar.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kaleme aldıkları kitapta BionTech'in geliştirilmesi için Avrupa Birliği'nin destek olmadığına da değinildi. Almanya'nın 375 milyon euroluk destek verdiği ancak bunun da geç verilmesinden dolayı tüm maliyetlerin farklı yollardan karşılandığı belirtildi.

Öte yandan Avrupa Birliği'nin bir başka lobi faaliyeti neticesinde BionTech, Avrupa'da çok geç onay aldı. 2021 yılının başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AB'nin BionTech aşısı sipariş etmemesi yönündeki çağrıları olmuştu. Macron aşı pastasının yalnızca Fransız şirketler arasında paylaştırılması için bunu yaptığı iddia edilmişti.