KYK Kredi Ödeme Nasıl Yapılır? KYK Kredi Borçları Silinebilir Mi?

KYK kredi ödemesi öğrenci mezun olduktan sonra 2 yıl geçmesi halinde zorunlu olarak yapılmalıdır. KYK kredi ödeme zorunluluğu bazı durumlarda kaldırılabiliyor. Bazı durumlarda ise ertelenebiliyor. KYK kredi ödeme konusunda resmi olarak belirtilen tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
KYK Kredi Ödeme Nasıl Yapılır? KYK Kredi Borçları Silinebilir Mi?

KYK kredi ödemesi öğrenci mezun olduktan sonra 2 yıl geçmesi halinde zorunlu olarak yapılmalıdır. KYK kredi ödeme zorunluluğu bazı durumlarda kaldırılabiliyor. Bazı durumlarda ise ertelenebiliyor. KYK kredi ödeme konusunda resmi olarak belirtilen tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

KYK kredi ödemesi öğrenci mezun olduktan sonra 2 yıl geçmesi halinde zorunlu olarak yapılmalıdır. KYK kredi ödeme zorunluluğu bazı durumlarda kaldırılabiliyor. Bazı durumlarda ise ertelenebiliyor.



KYK Kredi Ödeme Planı Bilgisi



KYK borç ödeme planı ve borç tutarı hakkında bilgi almak için başvurulabilecek adreslerden birisi Kredi ve Yurtlar Kurumu resmi sitesidir. Aşağıda bildirilen link üzerinden TC kimlik numarası girişi ile borç tutarı öğrenilebilir.



Aynı bilgiler E-devlet sitesi üzerinden de öğrenilebilir. Bu amaçla E-devlet sitesine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir. E-devlet şifresi almak için müracaat edilmesi gereken kurum PTT şubeleridir. PTT şubesine nüfus cüzdanı ile başvuru yapıldığında ve 2 TL ücret ödenmesi karşılığında e-devlet şifresi alınır.



Ziraat Bankası Ve KYK Kredi Ödeme



KYK kredi ödemesi Ziraat Bankası üzerinden yapılabiliyor. Bir yukarıdaki bölümde anlatıldığı gibi KYK borç planı edinildikten sonra Ziraat Bankası şubelerine şahsen gidilerek ya da Ziraat Bankası internet şubeleri üzerinden kredi kartı ya da banka hesabı bakiyesi ile ödeme yapılabiliyor.



Vergi Dairesi Üzerinden KYK Kredi Ödeme



KYK borçları vergi dairesi tarafından da tahsil edilebiliyor. Yine Ziraat Bankası ödemelerinde olduğu gibi önce borç planı öğrenilir daha sonra vergi dairelerine şahsen gidilerek KYK kredi ödeme işlemi yapılabilir. Vergi dairesi internet sitesinden de KYK kredi ödeme işlemi yapılabilir. Bu amaçla kullanılabilecek adres linki şudur: https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme



KYK Kredi Ödeme Tarihi Gecikmesi



KYK borç ödeme son günü geçirildiği takdirde cezai işlem uygulanır. Böyle bir durumda % 1.4’lük gecikme faizi günlük olarak hesaplanır ve ödenecek anaparaya ilave edilerek tahsil edilir.

Gecikme faizi alınması haricinde, borçlar 1 yıl ödenmedi ise, ya da tamamı ödenmedi ise Kredi yurtlar kurumu borcun takibini Vergi Dairesi Müdürlüklerine verir. Bu aşamadan sonra borcun ödenmesi banka yolu ile yapılamaz. Ödemelerin vergi dairesine yapılması gerekir.



KYK Kredi Ödeme Yükümlülüğü Silinmesi



KYK borç ödeme zorunluluğu bazı hallerde kaldırılır. Öğrenim hayatı sırasında kredi alırken ya da öğrenim hayatı bitiminden sonra ölen kişilerin borcu devlet tarafından silinir. Eğer öğrenim hayatı bittikten sonra ya da öğrenim hayatı sürerken borçlu kişi, devlete bağlı tam teşekküllü bir hastaneden ‘’Hayatını çalışarak kazanamaz.’’ İbaresi bulunan bir rapor alırsa borcu silinir. Bu rapor ilgili hastanenin sağlık kurulu tarafından onaylanmalı ve heyet raporu olmalıdır.Bu rapor alındıktan sonra durum bilgisi KYK’ya iletilmelidir. KYK’ya bilgi verilmediği takdirde ilgili kişinin borcu silinmez.



KYK Kredi Ödeme Ertelenmesi



KYK borçları bazen erteleniyor. Eğer mezuniyet sonrası 2 yıl geçmesine rağmen borçlu kişi henüz çalışmıyor ise borç ödemesi 1 yıl ertelenebilir.Borç ertelemesi için kabul edilebilen iki diğer gerekçe ise borçlunun askerlik görevini yapacak olması ya da borçlunun yüksek lisans veya doktora eğitimi almaya başlamış olmasıdır. Borcun ertelenmesini isteyen kişi, bu mazeretlerini bildiren bir dilekçe ile KYK’ya müracaat etmelidir. En son müracaat tarihi borcun ödenmesi gereken tarihten bir ay öncesidir.



KYK’ya konu ile ilgili bilgilendirme yapılmazsa borçlu kişi, borcun ertelenmesi hakkını kaybeder.KYK’ya borç erteleme talebi e-devlet üzerinden de yapılabiliyor.Borcun ertelemesi için başvuruda bulunanların henüz borç ödemeye başlamamış olması ya da borçlarını hiç aksatmadan ödeyen kişiler olması gerekir. Aksi halde borç erteleme talebi kabul edilmez.



Emlak365.com Özel İçerik