KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir?

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başladı.
KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir?

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başladı. Üniversite öğrencileri merakla, KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir? Sorularının cevaplarını aramaya başladı. Peki, KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir?

Üniversite tercihleri sonuçlarının ardından öğrencileri gidecekleri şehirlerde kalacakları devlet yurtları için başvurular başladı. Kiralık evlerde, rezidanslarda kalma imkanı olmayan öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumu her yıl binlerce öğrenciye hemen hemen her ilde bulunan yurtlar sayesinde ev sahipliği yapıyor. Öğrenciler de üniversite okurken rahatlıkla kaldıkları yurtlarda barınma ihtiyaçlarını karşılamış oluyorlar. Şimdi öğrenciler merakla, KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir? Sorularının cevaplarını arıyor. Peki, KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? KYK yurt başvurusu şartlar neler? Kimler başvurabilir?



KYK YURT BAŞVURULARI NASIL YAPILIR? BAŞVURU ŞARTLARI NELER?



Yurt başvuruları ÖSYM yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasının ardından yurtkur.gsb.gov.tr internet sitesi üzerinden duyurulur. Başvurular E-Devlet üzerinden alınmaktadır. Bu sebeple E-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek E-Devlet şifresi almaları veya diğer E-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir.



KYK YURT ÜCRETİ NE KADAR?



KYK resmi internet sitesi üzerinde yer alan bilgiye göre geçtiğimiz sene aylık yurt ücretleri 168 TL olarak belirlenmişti. Yüksek standartlı ve özel nitelikli yurtların ücreti 180-285 TL ve K.K.T.C içinde bulunan yurtların aylık ücretleri ise 300 TL olarak belirlendi.



KYK YURT BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN ŞARTLAR VE BELGELER NELER?



– Öncelik Belgesi



– Şehit ve gazi çocuğu, gaziler: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan belge (Seyahat Kartı dahil) veya Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili kanun maddelerine göre aylık bağlandığını gösterir belge olmalı.



– % 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler: Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor



– Lise ve dengi öğrenimlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar ve/veya Devlet koruması altında olan öğrenciler: İlgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belge olmalı



– Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar: Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge



– Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı: T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı



– Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan ve çalışırken vefat edenlerin, gönüllü güvenlik korucusu olarak emekliye ayrılan ve emekliye ayrıldıktan sonra vefat edenlerin çocukları: İlgili kurum ve kuruluşlardan alacakları belge



– 4 adet fotoğraf



– Yüzde 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların: Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor



– Yüksek öğrenim programına kayıt olduğunu gösterir belge



– 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan veli/vasi izin belgesi



Öğrenciler verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmak zorundadırlar.– Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan ve çalışırken vefat edenlerin, gönüllü güvenlik korucusu olarak emekliye ayrılan ve emekliye ayrıldıktan sonra vefat edenlerin çocukları: İlgili kurum ve kuruluşlardan alacakları belge



İLK KAYIT ÜCRETİ NEDİR VE BU ÜCRET NE KADARDIR?



Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti, güvence bedeli ücreti ve yurt kimlik ücreti bulunmaktadır. Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. İlgili banka ATM’lerinde veya yurtkur.gsb.gov.tr internet adresinde yer alan e-ödeme ekranında tutar otomatik olarak görülmektedir.



İLK KAYIT ÜCRETİNİ YATIRDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR?



İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle E-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise başvuru sonuç ekranında belirtilen tarihler arasında istenilen belgeler yurt müdürlüğüne teslim edilmelidir.