Lojman Satışı İçin Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de

Hatırlanacağı üzere Maliye Bakanlığı kullanılmadığı için atıl durumda olan ya da bina ömrünü dolduran kamu lojmanlarının satılmasına karar verilmişti.
Lojman Satışı İçin Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de

Hatırlanacağı üzere Maliye Bakanlığı kullanılmadığı için atıl durumda olan ya da bina ömrünü dolduran kamu lojmanlarının satılmasına karar verilmişti. Konu ile ilgili olarak 5 Aralık 2017 tarihili Resmi Gazete'de 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun metni yayımlanmıştı. Yayımlanan kanun metninin 58. ve 123. maddelerine göre görev, sıra ve hizmet tahsisli olan kamu konutları içinde satışın önün açılmıştı.

Lojman satışı Resmi Gazete sayısında yer alarak başlatılmıştı. Maliye Bakanlığı tarafından "kamu lojmanları nasıl satılacak?" sorularına yanıt olarak yeni 385 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğe göre görev, sıra ve hizmet tahsisli olan kamu konutları ancak konutları kullanan kurumların talep etmeleri durumunda satışa sunulacak. Yani bu konutların cebren satışları söz konusu olmayacak.



Her Kurum Satışa Kendisi Karar Verecek



Yayımlanan yeni tebliğ ile beraber kamu lojmanları satışı için karar verme yetkisi ilgili kurumlara devredilmiş oldu. Yani Maliye Bakanlığı lojmanları için satış kararını Maliye Bakanlığı verirken Orman ve Su İşleri Bakanlığı lojmanları içinde satış kararı yine bu kuruma ait olacak ve Maliye Bakanlığı kesinlikle bu lojmanların satışı için Orman ve Su İşleri Bakanlığına talepte bulunamayacak, satış için baskı yapamayacak.



Kamu Kurumları Satacakları Lojmanları Sisteme Girecek



Kendisine ait lojmanları bulunan kamu kurumları bu lojmanlardan satmaya karar verdiklerini Milli Emlak Otomasyon Sisteminde (MEOP) üzerinden kamu konutları bölümüne girecekler. Maliye Bakanlığı buradan gelen talepleri toplayarak son bir değerlendirme yapacak ve ardından satmaya karar verdiği kamu lojmanları için ihale açacak. Kamu lojmanları satış ihalesi kamuoyuna duyurulacak ve satışlar ihale yöntemi ile yapılacak. Bakanlığın onayı ile satış sürecini yürütme görevi Valiliklere ait olacak.



Öncelik Lojmanda Oturanlara Ait



Lojman satışında öncelik her zaman ki gibi lojmanda oturan kişiye verilecek. Lojmanda oturan kişi bu lojmanı almak istemesi durumunda satış ona yapılacak. Aksi yönde bir beyanda bulunur ve lojmanı satın almayacağını söylerse bu durumda lojman satışı için ihale süreci başlatılacak. Kat mülkiyeti olan kamu lojmanları öncelikli olarak satılacak, kat mülkiyeti olmayan kamu lojmanları ise toplu halde yani bina şeklinde satışa sunulacak. Kaynak: emlak365.com