Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı Öncesi Flaş Dolar Müdahalesi: 200 Baz Puan Arttırıldı!

Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararı beklenirken 15 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete ile Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı!
Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı Öncesi Flaş Dolar Müdahalesi: 200 Baz Puan Arttırıldı!

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/9), 15 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan tebliğ kapsamında Merkez Bankası tarafından uygulanan zorunlu karşılıklar oranı arttırıldı.

Açıklanan karar beklenen Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararı öncesi hazırlık olarak yorumlanırken ekonomistler örtülü dolar kuruna müdahale olarak kabul edilen hamle sonrasında doların açılışta vereceği tepkinin takip edileceğini dile getirdi.

MERKEZ BANKASI ZORUNLU KARŞILIK ORANINI ARTTIRDI!

15 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/9) kapsamında 200 baz puanlık artırım yapıldığı duyuruldu. Açıklanan karar kapsamında bir önceki tebliğe oranla 200 baz puanlık artırım yapılmış oldu.

Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı Öncesi Flaş Dolar Müdahalesi: 200 Baz Puan Arttırıldı!

Yayımlanan tebliğin 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan rakamda yapılan değişikilkle beraber vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranları yüzde 23 seviyesine yükseltildi.1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 olarak revize edildi.

Yapılan bu güncelleme ile zorunlu karşılık oranı 200 baz puan arttırılmış oldu. Merkez Bankası söz konusu tebliğ üzerinde son değişikliği 19 Eylül 2021 tarihinde yapmış, yine o tarihte 200 baz puanlık faiz artırımına gidillmişti.

MERKEZ BANKASI ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR, ZORUNLU KARŞILIK ORANI ARTARSA DOLAR VE FAİZ NE OLUR?

Zorulu karşılık oranı, Merkez Bankası tarafından bankaların sahip oldukları mevduatlarına göre karşılık olarak Merkez Bankası kasasında bulundurması gereken teminat tutarıdır. Yani her banka belirlenen oran üzerinden hesaplanmak üzere hesabında tuttuğu para karşılığında Merkez Bankası kasasına zorunlu karşılık oranı rakamı yatırmak zorundadır.

Bu oranın yükseltilmesi ile Merkez Bankası piyasadan para toplarken düşürülmesi ile piyasaya para dağıtmış yani bankaları fonlamış olur. Söz konusu karar Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesi olarak algılandığı için dolar kurunda düşüşe neden olur. Faiz kararı için etkileri ise piyasaların vereceği tepki ve dolar kurunda ki seyre göre belirlenir. Merkez Bankası tarafından atılan adım ile piyasadan çekilecek olan dolar miktarına bağlı olarak kurdaki hareketlenme seyri takip edilecek...