Mısır Gezi Rehberi

Mısır gezinizde nerelere gidebilirsiniz, gezilecek yerler nelerdir? Mısır'ın turistik, doğal ve tarihi mekanlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Mısır Gezi Rehberi

Mısır gezinizde nerelere gidebilirsiniz, gezilecek yerler nelerdir? Mısır'ın turistik, doğal ve tarihi mekanlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Mısır Arap Cumhuriyeti, 1.002.450 km² yüzölçümüyle Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biridir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika arasında bir tür köprü görevi görmektedir.



7000 yıllık tarihi ile en eski ve en önemli medeniyetlerden birisi olmasıyla birlikte, birçok uygarlığın geçiş noktası olmuştur. Günümüzde büyük çoğunluğu Müslüman olan bir nüfusa sahip olan Mısır, 1922’de bağımsızlığını kazanmış, 1953’te ise Cumhuriyet’i ilan etmiştir.



Mısır’da Gezilecek Tarihi Yerler



Mısır Gezi Rehberi



Mısır’da gezilecek yerlerin en başında, Dünya’nın yedi harikasından biri olarak bilinen Piramitler yer almaktadır.



- Mısır Piramitleri: İnşa sırrının henüz anlaşılamadığı eşsiz yapılardır. Yapımının sırrının ebediyete kadar sürmesini istedikleri için yapımında çalışan işçiler katledilmiştir. 100’den fazla piramitten olmuşan bu piramitlerin en büyüğü Keops Piramidi’dir. Piramitler, Eski ve Orta Kırallık döneminde firavunlar ve eşleri için mezar olarak inşa edilmiştir.



- Keops Piramidi: Mısır’ın en büyük piramiti olduğundan dolayı ‘Büyük Piramit’ olarak da bilinmektedir. 139 metre yüksekliğinde bir anıttır ve MÖ 2560 ve 2540 seneleri arasında yapılmıştır. 5 milyon ton kütleye sahip olan Keops Piramidi’nin çevre uzunluğu 922 metredir.



- Kahire Mısır Müzesi: Ülkenin başkentinde 1858’de kurulmuştur. Antik Mısır’a ait en muazzam arkeolojik ögelerin sergilendiği kurumdur. 120.000 civarı nesneye sahip olan bu müze ziyarete açıktır. Osmanlı Devleti’nin hakim olduğu zaman diliminde Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın emri ile servetlerin dış ülkelere transferi yasaklanmıştır. Köklü tarihe ışık tutan bu müze her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir.



- Büyük Gize Sfenksi: Gize Piramitleri’nin bulunduğu alanda Kefren Piramidi’nin karşısında duran sifenks heykelidir. Ölçüleri ise, genişliği 6 metre, uzunluğu 73,5 metre ve yüksekliği 20 metredir. Dünyanın en büyük tek parça taş inşasıdır. Firavun başlı uzanan aslan heykeli oldukça ilgi çekmektedir ve bu da Antik Mısır mitolojisinde aslanların önemini gözler önüne sermektedir.



- Krallar Vadisi: 18. Ve 20. Hükümdarlar devrinde firavun ve asillerin adına oluşturulan kabirler bu bölgede yer almaktadır. Bu alanda ebediyete ilk uğurlanan I. Tutmose iken sonuncu ise XI. Ramses’tir. Ayrıca burada Dev Memnon Heykelleri olarak bilinen yaklaşık 3400 senelik iki heykel bulunmaktadır.



- Karnak Tapınağı: Çürümüş işlemeli sütunlar ve şapelden meydana gelen bir tapınaktır. Yapımına Orta Krallık’ta I. Senusret döneminde başlanmıştır. Adını Luksor kentinin 3 km kuzeyinde yer alan köyden almaktadır.



- Gize Nekropolü: Ülkenin Gize merkezinde bulunan eski bir kabristanlıktır. Kahire’ye yaklaşık 30 dakika mesafededir. Mısır’ın en önemli arkeolojik sitelerinden biridir.



- Kahire Mehmet Ali Paşa Camii: Kahire’nin en stratejik tepelerinden birine konumlandırılmış olan bu camii Mehmet Ali Paşa’nın emriyle 1830 ve 1848 yılları içerisinde yapılmıştır. Rokoko ve Barok mimari stillerini yansıtmaktadır. Bu mimari stiller o dönemde İstanbul’da da uygulanmıştır.



- Basamaklı Piramit: Ülkenin ilk piramididir. Dönemin en değerli mimarı olan İmhotep tarafından tasarlanmıştır. 4 tarafından merdiven şeklinde basamaklar dikkat çekmektedir.



- Tolunoğulları Camii: Mısır’ın en eski camiilerinden biri olan bu camii Kahire’de yer almaktadır. Abbasiler’den sonra bu bölgede egemenlik kuran Tolunoğulları’nın kurucusu Tolunoğlu Ahmet’in emriyle inşa ettirilmiştir.



- El-Ezher Camii: Anlamca en görkemli ve en şaşalı camii olan bu camii, 972 yılında oluşturulmuştur. 7.800 metrekarelik alanı kapsamaktadır. 4 minareye sahiptir ve aynı anda 20.000 kişi ibadet edebileek şekilde tasarlanmıştır.



- Ras Muhammad Ulusal Park: 480 kilometrelik bir alanı kapsayan bu park, Süna Yarımadası’nın güneyinde bulunmaktadır. Balık popülasyonu ve diğer canlıların yaşamını korumak amacıyla ulusal park ilan edilmiştir.



- Montaza Sarayı: İskenderiye’nin Akdeniz sahilleri kıyısında bulunan ve bahçeleriyle ünlü bir saraydır. İtalyan Rönesans mimarisi ile Türk mimarisinin sentezini içermektedir. 150 dönümlük dev bir alanı kapsar.



Mısır’da Gezilecek Modern Mekanlar



Mısır Gezi Rehberi



Mısır’da gezilecek modern mekanlar genellikler kafeler ve restoranlar olarak bilinmektedir.



- Naguib Mahfouz Café: Harika dekorasyonu ile dikkat çeken bu kafe müşterilerini daima güler yüzle karşılamaktadır ve Mısır’ın eşsiz kafelerinden biridir.



- Bab Al Qasr: İç dekorasyonu ile ilgi çeken bu restoran, mükemmel lezzetleri ve hizmet kalitesi ile önde gelen modern mekanlardandır.



- Fayruz Lebanese Restaurant: Mısır’ın merkezinde bulunmaktadır ve sunduğu eşsiz lezzetlerin yanında eğlendirip güzel vakit geçirmenizi sağlamaktadır. Vejeteryan dostu ve akdeniz lezzetlerini içermektedir.



- Sabaya Restaurant: İç dekorasyonu ve lüks ambiyansı dikkat çeken bu restoran, mısır’ın merkezinde bulunmaktadır.



- Mirai Restaurant: Mısır’ın merkezinde bulunan be Japon mutfağıyla dikkatleri üzerine çeken bir restorandır.



Mısır’da Gezilecek Doğal Güzellikler



- Nil Nehri: Dünyanın en büyük nehri olarak bilinen Nil Nehri, 6.853 kilometre uzunluğundadır. Mavi Nil, Beyaz Nil ve Atbarah Nehri kolları bulunmaktadır. Tarih boyunca Mısır’ın en değerli coğrafi mimarisi olarak bilinmektedir. Bir çok canlıyı içerisinde barındırdığı bilinen bu nehirde, 1 tona kadar ulaşabilen ağırlığıya ölüm makinesi Nil Timsahı da bunların içerisinde yer almaktadır.



- Kızıl Deniz: Sualtı güzellikerini içerisinde barındıran bir doğal yapıdır. Dünya dalgıçları için önemli bir merkezdir.



Mısır’ın Meşhur Yemekleri



Mısır Gezi Rehberi



- Falafel ve Fava Fasulyesi: Mısır’da en çok karşılacağınız ve çok tüketilen yiyeceklerden biri olan Falafel ve Fava için sabah kahvaltılarının olmazsa olmazlarından denilebilir. Bir ekmeğin içerisine koyularak sandviç şeklinde yenmektedir. İçine salata ve humus da eklenmektedir.



- Koşari: Mısırlıların en çok övdükleri ve yapmayı en zor bulduları popüler yemeklerden biridir. Ayrı ayrı pişirilen makarna, pilav, yeşil mercimek ve nohutun bir araya gelerek, üzerine kızartılmış soğan, domates sosu ve sirkeli sarımsak sosunun eklenmesiyle oluşturulur.



- Köfte ve Kebap: Ağır baharatlı olarak hazırlanan ve bazen de üzerinde yumurta sarısını ekledikleri köfte, lokal ekmekleri, yeşil salata, tahin ve babaganuş ile birlikte servis edilmektedir.



Mısır’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar



- Mısır piramitlerini keşfe çıkmak Mısır’da mutlaka yapmanız gerekenlerin en başında yer almaktadır.



- Dünyanın en muhteşem dalış noktası olarak gösterilen Kızıldeniz’de dalış yapmalısınız. Aynı zamanda zengin sualtı yaşamını görmek için oldukça büyük bir fırsat sunar.



- Gündoğumuna ya da günbatımına yakın zamanlarda yağılan çölde safari turlarına katılmanız tavsiye edilmektedir.



- Nil Nehri çevresini tekne turuyla gezmek de Mısır’da yapılması gereken aktivitelerden birisidir.



Mısır’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler



- Pazarlık yapmak oldukça yaygındır. Restoranlar dahil olmak üzere bir çok yerde pazarlık yapılır.



- Mısır’daki işletmelerde tuvalet kağıdı bulunmamaktadır. Bu yüzden çantanızda bulundurmalısınız.



- Turistik bölgelerin dışında yerel halkın turistlere karşı doğal olarak gelişmiş bakışlarına hazırlıklı olun.



- Sokakta yanınıza gelip orjinal parfüm sattığını söyleyen satıcılara itimat etmeyin.



- Bir şeyi almadan önce fiyatını sorun ve mutlaka pazarlık yapın.



- Yanınızda rahat ayakkabılar götürün.



- Gezilerin altın öğütlerinden birinde de olduğu gibi, yerel halkın yemek yediği yerlerde yemek yiyin.



- Giyime özen göstermek oldukça önemlidir özellikle kadın ziyaretçiler için.



- Korsan taksiler konusunda dikkatli olun ve mutlaka pazarlık yapın.



- Karşıdan karşıya geçerken Mısırlılar’ı taklit etmeniz sizin için yararlı olur. Turistler için turist polisleri bulunmaktadır, yardım istemekten çekinmeyin.



Emlak365.com Özel İçerik