Mülkiye başmüfettişi ne demek, görevleri neler? Mülkiye başmüfettişliğine kimler atandı?

Cumhurbaşkanı kararı ile yapılan Valiler Kararnamesi'ne göre 9 ilin valisi Vali Mülkiye Başmüfettişliği görevine getirildi. Mülkiye başmüfettişi ne demek, hangi valiler atandı? Ayrıntılar haberimizde
Mülkiye başmüfettişi ne demek, görevleri neler? Mülkiye başmüfettişliğine kimler atandı?

Resmi Gazete'de yayımlanan Vali Kararnamesi'ne göre 9 ilin valisi Vali Mülkiye Başmüfettişliği görevine getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrasında mülkiye başmüfettişi görevinin ne olduğu araştırılmaya başlandı.

Mülkiye Başmüfettişi nedir?

Mülkiye başmüfettişleri, bakanlık merkez birimlerinin ve buna bağlı kuruluşlarının, Bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan kuruluşlarda teftiş ve denetim görevini üstlenirler.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğüne göre Teftiş Kurulu, müfettişlik unvanı almış olanlar arasından atanan bir başkan ile derece ve unvanları kadrolarında belirtilen yeteri kadar müfettişten oluşmaktadır. Kurulun yazı ve hesap işleri bürolar tarafından yürütülmekte, müfettişler, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. Mülkiye müfettişlerine, Bakan ile Teftiş Kurulu Başkanı dışında başka hiçbir yerden emir verilemez.

Mülkiye başmüfettişinin görevleri nelerdir?

Müfettişlik unvanını kazanmış olanlar arasından atanan bir başkan ile derece ve unvanları kadrolarında belirtilen kadar müfettişten oluşan mülkiye müfettişliği, teftiş, denetleme ve inceleme görevlerini Bakan adına yapmaktadır. Teftiş kurulunun görevleri ise başlıca şöyle sıralanır:

Bakanlık birimlerinin ve bağlı kuruluşların, denetim ve gözetim altında bulunan kuruluşların, il ve ilçe kuruluşlarının, mahalli idareler ile bunlara bağlı ve kurulan ya da özel kanunlarla kurulan birlik, işletme, müessese ve teşebbüslerin çalışmalarını işlemlerini teftiş eder ve denetlerler. Ayrıca belirtilen kuruluşların personeli ve mahalli idarelerin atanmış, seçilmiş ya da üyeleri ile kamu görevlileri hakkında araştırma, inceleme ve soruşturma yapabilirler.

Bakanlığı merkez, il ve ilçe kuruluşları ile mahalli idareler kuruluşlarında özel teftişler yaparlar, teftiş rapor ve layihalarıyla soruşturma rapor ve fezlekelerini inceleyip değerlendirirler.

Müfettişlerin yıllık çalışma programlarını hazırlar, Bakanlık ve bağlı kuruluşların denetim programlarını denetler. Kaymakam adaylarıyla mahalli idareler kontrolörü adaylarının müfettişler yanında denenmesi ve yetiştirilmesini sağlarlar.

Mülkiye başmüfettişliği görevine kimler getirildi?

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin,

Bolu Valisi Ahmet Ümit,

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez,

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu,

Bartın Valisi Sinan Güner,

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın,

Uşak Valisi Funda Kocabıyık,

Karaman Valisi Mehmet Alparslan Işık

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu Resmi Gazete kararı ile mülkiye başmüfettişliği görevine getirildi.

Emlak365.com