Müteahhit Söz Verdiği Tarihte Evi Teslim Etmezse Ne Olur, Tazminat Öder Mi?

Müteahhitlerin söz verdikleri tarihte evi teslim etmemeleri durumunda neler olur? Anlaşılan tarihte teslim edilmeyen ev için alıcının hangi hakları vardır?
Müteahhit Söz Verdiği Tarihte Evi Teslim Etmezse Ne Olur, Tazminat Öder Mi?

Türkiye'de ev satın almak isteyenler müteahhitlerle daha inşaat aşamasında sözleşme yaparak ev satın alıyorlar. İnşaatı devam eden konut projesinin yapım aşamaları ve bitiş tarihi bu yapılan sözleşmede net şekilde belirtilmektedir. Müteahhit tarafından alıcıya evin teslimi hakkında net bir tarih verilmektedir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu teslim tarihi aşılabilmektedir. Peki müteahhit evi söz verdiği tarihte teslim etmezse ne olur? Alıcı teslim edilmeyen ev üzerinde hangi haklara sahiptir? Müteahhit evin teslim tarihini geciktirdiği için cezai yaptırımla karşılaşır mı?

MÜTEAHHİT ANLAŞILAN TARİHTE EVİ TESLİM ETMEK ZORUNDADIR?

İnşaat aşamasında bir konut projesinden ev satın alan vatandaşlarla müteahhit veya inşaat firması arasında bir sözleşme yapılır. Bu sözleşmede evi satın alan taraf ödeme yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmekle sorumlu tutulurlar. Müteahhitler ise aynı sözleşmede yazılı tarihte evi teslim etmekle yükümlüdürler. Ancak bu yükümlülük tek bir şartla esnetilebilir. Eğer müteahhit haklı bir gerekçe ortaya koyabilirse evin teslim tarihi ötelenebilir. Lakin bu haklı gerekçe kolay bir şekilde ortaya koyulabilen bir durum değildir.

EV ZAMANINDA TESLİM EDİLMEZSE NE OLUR?

Sözleşmede yazılı zamanda evin teslime dilmemesi durumunda müteahhit ev sattığı kişiye karşı sorumludur. Bu sorumluluk ortaya çıkan mağduriyetin eksiksiz bir şekilde giderilmesini de gerektirir. Bu kapsamda tazminat cezası ödenmesi gündeme gelebilir. Bu konuda da sözleşmelerde bir madde yer alabilir. Ancak bu yönde bir madde olmaması durumunda ise mahkemeler bu yönde karar verirler.

Satın aldığı ev zamanında teslim edilmeyen vatandaşlar müteahhitlerden kira tazminatı talep edebilirler. Kaç aylık gecikme olduğuna bakılarak emsal kira bedeli üzerinden müteahhitten mahkeme kanalıyla ödeme istenebilir. Bu konuda müteahhit mahkeme kararına uymak zorundadır. Örneğin 2 yıl geç teslim edilen bir ev için müteahhit konut sattığı müşterisine 2 yıllık kira bedelini ödemek zorunda kalabilir.