Müteahhitler Greve Çıktı, İnşaat Sektöründe Hayat Durdu!

Çimento zamları nedeni ile alınan grev kararı dün itibari ile uygulamaya alındı, 60 bin şantiyede inşaat durdu! Müteahhitlerin grevi kaç gün sürecek, ne zaman bitecek?
Müteahhitler Greve Çıktı, İnşaat Sektöründe Hayat Durdu!

Müteahhitler tarafından alınan grev kararı beklenen çimento fiyatlarına indirim açıklaması gelmemesi üzerine dün itibari ile uygulamaya alındı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu İMKON tarafından alınan grev kararı Türkiye genelinde 40 şehirde hayata geçirildi.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından yapılan açıklama ile 9 Eylül tarihi itibari ile 15 günlük iş bırakma eylemi dün itibari ile hayata geçirilmiş oldu. Alınan karara uyan 60 bin şantiyede inşaatlar durdu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE HAYAT DURDU!

Alınan kararı uygulamaya geçtiklerini belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında “2 Eylül’de yaptığımız toplantı ile boykot kararımızı açıklamıştık, 9 Eylül itibarıyla da başladık. 40’ın üzerinde dernek eyleme katıldı. Üyelerimizin yaklaşık 100 bin şantiyesi var ve 60 bininde iş durdu” diyerek tam 60 bin şantiyede iş bırakma eylemi nedeni ile çalışmaların durdurulduğunu söyledi.

Grev kararı alma nedenlerinin çimento fiyatlarına yapılan zamlar olduğunu belirten Başkan Tellioğlu çimento fiyatlarına indirim yapılmaması durumunda yeni boykot kararları almalarının da gündemde olduğunu belirterek “Geçen yıl 150 lira olan çimentonun ton fiyatı 400-450 liraya geldi. Sektör olarak beklentimiz bunun 280-300 lira seviyesinde olması" diyerek fiyatlarda yaşanan artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Müteahhitler Greve Çıktı, İnşaat Sektöründe Hayat Durdu!

ÇİMENTO FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELİYOR, DÜŞECEK Mİ?

İMKON Başkanı Tellioğlu bir kere daha kartelleşme iddialarını gündeme taşıyarak çimento üreticilerinin bugün piyasaya pahalı ürün satabilmek için bilerek üretim kapasitelerini kullanmadıklarını iddia ederek kabul edilemez fiyat artışının ihracat değil üretim kapasitesinin bilinçli olarak düşük tutulması ve kartelleşme olduğunu dile getirdi.

Yapılan zamların konut fiyatları ve kentsel dönüşüm projelerini de olumsuz etkilediğini belirten Tellioğlu vatandaşın ucuz konuta erişiminin de engellendiğini dile getirdi. Çimento fiyatlarına yapılan zamlar nedeni ile müteahhitlerde ikiye bölünürken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren yapmış olduğu açıklama ile bu boykot kararına kendilerinin katılmadığını söyledi.

Eren çimento fiyatlarına 15 aylık süreçte yüzde 86 oranında zam geldiğini belirterek demir fiyatlarında yaşanan artışın ise yüzde 180'leri bulduğunu belirterek yaşanan bu artışların dövize bağlı olduğunu belirterek kendilerinin kalıcı ve yapıcı çözüm üretmekten yana olduklarını dile getirdi.