Ocak 2022'de Yeni Ev Tutacaklar! Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli? Bu Maddeleri Atlamayın

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Vatandaşlar kira sözleşmesi imzalarken tüm bu hususları göz önünde bulundurmalı. İşte kira sözleşmesinde o maddeler.
Ocak 2022'de Yeni Ev Tutacaklar! Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli? Bu Maddeleri Atlamayın

Yeni yıl itibariyle yeni ev kiralayacak olan vatandaşlar için birçok sözleşme örneği bulunuyor. Ancak hem ev sahipleri hemde kiracıların ayrı ayrı maüduriyet yaşamamaları için sözleşme imzalanma aşamasında çok dikkatli olunması gerekiyor.

Anlaşılan hususların tamamı kira sözleşmelerinde ayrı ayrı yer alması gerekirken bunların yanında ileride özel durumlar nedeniyle mağduriyet oluşturacağı düşünülen konulara da sözleşmede yer verilmesi gerekiyor. Emlak365.com olarak bizlerde sözleşmelerde yer alması gereken başlıkların neler olması gerektiğini ayrı ayrı tüm detayları derledik.

2022'DE EV KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR?

Kira sözleşmeleri imzalanma sürecinde ilk dikkat edilmesi gereken husus sözleşme imzalamadan önce tüm hususların gözden geçirilmesidir. Her iki tarafta ne olursa olsun sözleşmeye imza atmadan önce tüm maddeleri büyük bir dikkatle okumak zorundalar. Aksi durumlarda gözden kaçabilen bir madde ileride büyük sorunlara yol açabilir.

Sözleşme konusunda dikkat edilmesi gereken bu hususların ardından, sözleşmede yer alması gereken mutlak maddeler şöyle;

1-) Kira sözleşmesi imzalanırken en önemli madde aylık ödenecek fiyat. Kira bedelinin ne zaman ve ne kadar ödeneceği açık ve net bir şekilde sözleşmede yer almalı. KDV'li tutar üzerinden rakam yazılması ve ödenecek net rakamın bildirilmesi kolaylık sağlayacaktır. Sözleşmede ödemelere dair şaibe olmaması gerekir.

2-) İkinci husus gayrimenkul tapu biligleri. Kiralanan konut yada yapının net m2'si, tapu bilgileri sözleşmede yer almalı. İleride yaşanabilecek olumsuzluklarda sözleşmede yer alan yapı ile kiralanan yapının aynı olması çok önemli. Çok sık rastlanmasa da bu konuda sorunlar yaşanabiliyor.

3-) Konutu kiralayan sahibinin adı soyadı iletişim bilgileri ile kiracının adı soyadı iletişim bilgileri sözleşmede açık bir şekilde yer almalı.

4-) Konuttaki demirbaş tespiti yapılmalı, eşyalar (mümkünse fotoğraflarla) tutanak altına alınmalıdır. Kira süreci sonunda depozito iadesinde veya evde oluşan hasar durumunda bu kaynaklar çok büyük önem kazanıyor.

5-) Aidat ödemesi ve diğer gider ödemelerinin kim tarafından ödeneceği de sözleşmede yer alması gerekiyor.

6-) İleride bir tadilat olması durumunda masrafların nasıl ödeneceği konusunda da tüm detayların kira sözleşmesinde yazmasında fayda olacaktır.

7-) Bir diğer hak kaybı durumu ise kiracının erken çıkmak istemesi durumudur. Bu durumda nasıl bir karar uygulanacağı sözleşmede bildirilmelidir.