ODTÜ'lü Bilim İnsanlarından Ses Getiren İki Teori

ODTÜ'lü bilim insanlarının ortaya çıkardıkları yeni teoriler bilim dünyasını epey heyecanlandırdı.
ODTÜ'lü Bilim İnsanlarından Ses Getiren İki Teori

ODTÜ'lü bilim insanlarının ortaya çıkardıkları yeni teoriler bilim dünyasını epey heyecanlandırdı. ODTÜ'lü bilim insanları haberleşme konusundaki sorunlardan yola çıkarak kullanılacak enerji ihtiyacını en düşük seviyeye çeken ve aynı zamanda veri güncellemelerini zamanlama konusunda en akılcı ve pratik açıdan geliştiren teoriler ortaya koydu. Bu teorileri ile bilim dünyasında büyük bir yankı uyandırmayı başardılar.

Teknolojinin gelişmesi ile insan hayatının modernleşmesi eşdeğer sürede ilerliyor. Teknolojinin günlük hayata sağladığı katkılar artmaya devam ederken, Dünya telekomünikasyon sektörü yalnızca insanların haberleşmelerini değil aynı zamanda cihazlarında aralarında haberleşmelerini sağlayan teknolojik gelişme, 5G' ye geçme hazırlıklarına başlıyor. Öte yandan bu yeni teknolojik gelişme sonrası ODTÜ'lü bilim insanları bu teknolojik ilerlemenin kolaylığını ve gelişmesini sağlayacak iki yeni bilimsel teori oluşturdu. Bu iki bilimsel teori dünya çapında büyük bir etkiye neden oldu. Bilim dünyası bu iki teoriyi şimdiden konuşmaya başladı.

ODTÜ'lü Bilim İnsanlarından Ses Getiren İki Teori

ODTÜ'lü Bilim İnsanlarının Yeni Bilimsel Teorileri


ODTÜ'lü bilim insanlarının ortaya çıkardıkları yeni teoriler bilim dünyasını epey heyecanlandırdı. ODTÜ'lü bilim insanları haberleşme konusundaki sorunlardan yola çıkarak kullanılacak enerji ihtiyacını en düşük seviyeye çeken ve aynı zamanda veri güncellemelerini zamanlama konusunda en akılcı ve pratik açıdan geliştiren teoriler ortaya koydu. Bu teorileri ile bilim dünyasında büyük bir yankı uyandırmayı başardılar. ODTÜ'lü, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeliği yapmakta olan Prof. Dr. Elif Uysal Bıyıkoğlu, Birleşmiş Milletlerin 11 Şubatta Dünya Bilim Kadınlar günü nedeniyle yaptıkları akademik çalışmalarından bahsetti. Elif Uysal Bıyıkoğlu yaptığı açıklamada insanların birbiri ile haberleşmelerinin yanı sıra artık her şeyin birbirine bağlanma olasılıklarından söz etti. Bıyıkoğlu, artık bu hayalin gerçekleşeceğini vurguladı. Bıyıkoğlu aynı zamanda nesnelerin internet ile bağlanımı, giyilebilir sistemler ve çevresel sensörlerinde aynı hızla yayıldığından bahsetti.

Bu Sistem Haberleşme Teknolojisine Büyük Adımlar Attıracak


ODTÜ'lü bilim insanlarının geliştirmekte olduğu bu iki teori geleceğin haberleşme teknolojisini de değiştirmeyi planlıyor. Prof. Dr. Elif Uysal Bıyıkoğlu yaptığı açıklama ile bu konu hakkında şaşırtıcı bilgiler verdi. Bıyıkoğlu, günlük kullanılan cihazların içerisindeki sensörlerden, bu cihazların 5G aracılığı ile internete 2021 yılına kadar bağlanacağından söz etti. Bu ilerleme sayesinde ise haberleşmede makine tipi devrinin önem kazanacağından belirtti. Bıyıkoğlu aynı zamanda oluşturdukları iki bilimsel teorileri ile hem zamandan hem de enerjiden tasarruf edilerek sensörler aracılığı ile güncel veri alımının mümkün olacağından bahsetti.