Öğrenciler Dikkat: Ev Kiralarken Mağdur Olmayın

Üniversiteye yerleşen öğrencilerin telaşla ev aradığı şu dönemde, mağduriyet yaşamaması için yapılan sözleşmelere dikkat etmesi gerekiyor.
Öğrenciler Dikkat: Ev Kiralarken Mağdur Olmayın

Üniversiteye yerleşen öğrencilerin telaşla ev aradığı şu dönemde, mağduriyet yaşamaması için yapılan sözleşmelere dikkat etmesi gerekiyor.

LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte pek çok öğrenci ev arayışına başladı. Ev kiralarken veya özel yurt tutarken mağduriyet yaşamamak için dikkatli olunması gerekiyor.

Üniversiteyi kazanan öğrenciler ve aileleri evsiz kalmamak için biran önce ev veya özel yurt tutmak istiyor. Hızlı ve aceleci davrandığı için de sözleşmeye pek dikkat etmeyebiliyor. Bu gibi durumlarda yurtta dönemlerin ücretinin ödenmesi gibi bazı mağduriyetler yaşanabiliyor.

Tüketici dernekleri ve hukukçular, üniversiteye yerleşen öğrencileri ve ailelerini dikkatli olması konusunda uyarıyor.

Ev Kiralarken Sözleşmeye Dikkat

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, binlerce öğrencinin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kazandıkları üniversitelere kayıt yaptırmak için büyük heyecan yaşadıklarını belirtti.

Yaşanılan kayıt heyecanını, kazanılan şehirde yurt veya ev arayışını da beraberinde getirdiğini ifade eden Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, büyük hatalar yaşanmaması için öğrencilerin ve ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirterek; "Üniversiteyi kazanan ve kayıt yapmak üzere yola koyulan öğrenciler, ev kiralarken veya özel yurt sözleşmeleri imzalarken dikkatli olmalılar. Ebeveynlerin de en az öğrenciler kadar heyecanlı olduğu bu sırada büyük hatalar yapılabilmektedir” dedi.

Senet ve Sözleşmelerin Birer Kopyası Alınmalı

Özel yurtlar ile sözleşme yapılırken bazı yurtların senet aldığına dikkat çeken Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, senetlerin ve sözleşmenin birer kopyasının alınması gerektiğini vurguladı.

Bununla ilgili Hatice Kolçak, "Bazen öğrenci ilk olarak özel yurda yerleşmekte arkasından daha önce başvuru yaptığı devlet yurdu çıktığında tüm yılın kirasını yurda ödemek zorunda kalmaktadır. Veya öğrenci yurdu beğenmeyebilir, koşullar yetersiz olabilir, sene bitmeden başka bir yurda geçmek isteyebilir.

Bu noktada kalınmayan dönemin parasının ödenmemesi için yurt ile yapılan sözleşme hükümleri önemli olduğundan dikkat edilmelidir. İmzalanan senetler de böyle durumlarda işleme konabilmekte. Bu nedenle verilen senetler her ay için ayrı ayrı imzalanmalı ve borçlu olunan kişi veya kurum adına 'nama yazılı' olacak şekilde düzenlenmeli. Sözleşmeye de yazılmalıdır. Senetlerin ve sözleşmenin birer kopyası da mutlaka istenmelidir" açıklamasını yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığının Önüne Geçmesi Gerekiyor

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, Özel yurtların yönetmeliğinde yer alan senet alımının, mağduriyet yaşanmasına neden olduğu için, Milli Eğitim Bakanlığının bu durumun önüne geçmesi gerektiğini ifade etti.

Hatice Kolçak, öğrencilerin ve ailelerin kontrat imzalarken herhangi bir sorun yaşamamaları için dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha vurgulayarak, şartların iyi okunması gerektiğini ifade etti.