Ortak Mülkiyetli Evlerin Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır, Vergi İstisnası Nasıl Uygulanır?

Mülkiyeti ortak olan konutlardan elde edilen kira gelirinin vergi istisnası tutarı merak ediliyor. Ortak mülkiyetli konutlarda kira geliri vergi istisnası nasıl uygulanır?
Ortak Mülkiyetli Evlerin Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır, Vergi İstisnası Nasıl Uygulanır?

Türkiye'de kira gelirleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde vergilendirilmektedir. Kira geliri elde eden her vatandaş bu kurallar kapsamında vergi ödeme yapmak zorundadırlar. Ancak çok kritik bir kira gelir vergisi istisnası uygulanmaktadır. İstisna kapsamına giren vatandaşların elde ettikleri kira geliri için herhangi bir vergi ödemesi yapmalarına gerek yoktur.

KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI NEDİR?

Uygulanan vergi sistemi gereği 2021 yılı içerisinde toplam kira geliri 7.000 TL'yi aşmayan vatandaşlardan herhangi bir vergi ödemesi yapılması istenmemektedir. Bu sınırın altında kalan kira gelirleri için vatandaşlar vergilendirilmemekte ve buna da kira gelir vergisi istisnası denilmektedir. Ancak bir kişi yalnızca bir konut için kira gelir vergisi istisnasını kullanabilmektedir. Örneği bir kişiye ait 3 ev olduğu varsayılırsa bu evlerden elde edilen yıllık kira gelirleri toplanarak istisna kısmı olan 7.000 TL çıkarılır. Kalan kısım ise kira gelir vergisine tabi olur. O kısım için herhangi bir istisna uygulanamaz.

ORTAK MÜLKİYETLİ EVLERDE KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI NASIL UYGULANIR?

Bazen bir evin mülkiyeti çeşitli nedenlerden dolayı ortak olabilmektedir. Bu evin kiralanması durumunda elde edilecek olan kira gelirinin vergilendirilmesi farklı şekilde hesaplanmaktadır. Ortak mülkiyetli konutun ortakları karı koca olmamak şartıyla kira gelir vergisi ortaklık payına göre hesaplanmaktadıır. Örneklendirilecek olursa her ortak kendi kira gelirinin vergilendirilmesinden sorumludur. Bunun için de ortaklık payı üzerinden vergilendirilme yapılmaktadır.

Ortak mülkiyetli ev kiraya verilmişse, ortakların her biri yıllık 7.000 TL'nin altında kira geliri elde etmişlerse ve bir başka kira gelirleri yoksa kira gelir vergisinden istisna olurlar. Yani bu konuttan yıllık 13 Bin TL kira geliri elde edildiği düşünülürse ortaklar kira gelir vergisi ödemek zorunda olmayabiliyorlar. Ancak aynı konut tek kişiye ait olsaydı ev sahibi kira gelir vergisi ödemek zorunda kalacaktı.