Otomotiv Devinde Çip Krizi: 300.000 Araba İptal Oldu!

Otomotiv endüstrisinde kötü bir dönem yaşanıyor. Tüm dünya çip kaynaklı krizleri çözmeye çalışıyor. Toyota motordan kötü haber geldi. İşte habere ilişkin detaylar…
Otomotiv Devinde Çip Krizi: 300.000 Araba İptal Oldu!

Teknolojik cihazların gelişmesi tablet, akıllı telefon, 5G ağı ekipmanları ile oyun konsollarında artan çip talebinden sonra otomobil üreticilerinin tedarik sıkıntısı sürüyor. Toyota açıkladığı yarı iletken çip tedarik problemi nedeniyle Malezya Vietnam da dahil olmak üzere Güneydoğu Asya ülkelerinde artan koronavirüs vakaları sebebiyle de üretim bandı büyük zarar gördü.

Küresel Kriz Büyüyor

Japon firması tarafından bir açıklama yapıldı ve Toyota çip tedariği ve salgının olumsuz etkilerinden ötürü mali yıl kapsamında küresel araç hedefinin düştüğünü belirtti. 300.000 aracın üretiminin iptal edilebileceğinden bahsetti.

Otomotiv Devinde Çip Krizi: 300.000 Araba İptal Oldu!

Üretici firma tarafından ortaya atılan açıklama sonrasında yeni projeksiyonla bu mali yılda küresel bazda yaklaşık 9.000.000 araç üretildi. Ancak ilk olarak bu hedef 9,3 milyon olarak belirlenmişti. Ortaya çıkan çip krizinden sonra düşüş olduğu gözlerden kaçmadı.

Eylül ayı itibarıyla daha önce açıklanmış olan 540 bin yerine 470.000 araç gelecek ve 881 yerine 550.000 araç imal edilerek teslim edilecek. Kasım ayına kadar mevcut planlamalarının sürdürdüğünü belirten firma gidişatın belirsiz olduğunu söyledi ve endişe yarattı. Toyota Mart 2022 de 2021 mali yılı hedeflerini koruduğunu açıkladı.

Çip krizi ve öncesinde yaşanan koronavirüs etkileri nedeniyle önemli olan çip üreticileri firmalar bu durumun önümüzdeki yıl da devam edebileceğinden bahsetti. Pandemi sebebiyle yaşanan tüm üretim duraklamaları yangınlar bazı tesislerde ortaya çıkan görevler ve evden çalışma döneminde cep telefonu tablet televizyon gibi elektronik ürünlere ilginin ve talebin artması dünya üzerinde çip krizi yaşanmasına sebebiyet verdi.

Çip üretimi yapan firmaların sayısının az olması ve yeni nesil araçlarda kullanılan çiplerin sayısının artması da bu duruma büyük bir etken oldu. Bazı tesislerde çip arzı arttı gibi görünüyor. Fakat talebin aşırı şekilde yoğunlaşması sorunun sürekli olarak yenilenerek artmasına neden oldu. Bu durumun aşılamaması önümüzdeki yılda çip krizi ile mücadelenin devam edebileceğini gösterdi.

Yeni Yöntemler Ve Çözüm Yolları Aranıyor

Çip krizinin üretimi durdurmaya sebebiyet vermemesi için farklı çözümleri yönelim söz konusu. Toyota ve Volkswagen grubu gibi pek çok üretici markalar geçtiğimiz haftalarda üretimlerini durduracaklarını açıkladılar. Daha sonra Toyota'dan yapılan açıklamaya göre 14 fabrikada üretime ara verileceği belirtildi.

Stellantis Açıklama Yaptı!

Fiat, Peugeot, Citroen ve Opel'de bu markalar arasında yer alıyor. Bu markaları bir arada tutan firma bir açıklama yaptı ve 3 marka için üretim gerçekleştiren fabrikanın yani Sevel’in fabrikasında üretimin duracağını söyledi. Bu durum Daimler Grup’ta da yaşandı.

Çip krizinin endişe yaratacak bir boyutta olduğunu belirtti. Alman markası olan Porsche de araç sıkıntısı ve üretim oluşmaması adına bazı araçlarda kukla çipler kullandıklarını belirtti. Şirket CEO’su tarafından yapılan açıklama farklı tür çiplerin daha sonra servislerde gerçekleri ile değiştirilebileceğini belirtti ve böylece üretimini durmadan devam edebileceğini açıkladı.

Otomotiv üreticileri son dönemde sahte çipler sebebiyle zorluk yaşandığını belirterek gerçek üreticileri taklit eden sahte üretimi yapan firmalarda üretilmiş çiplerin araç dolaşımında kullanıldığında üreticilere çeşitli problemler açabileceğinden bahsetti.