Oturduğunuz Bina Ne Kadar Güvenli? (Deprem Testi Bina Sağlamlık Raporu)

İstanbul'da çöken bina akıllara deprem gerçeğini bir kere daha getirirken gündemdeki önemli soru ise "evim depreme dayanıklı mı?" sorusu oldu.
Oturduğunuz Bina Ne Kadar Güvenli? (Deprem Testi Bina Sağlamlık Raporu)

İstanbul'da çöken bina akıllara deprem gerçeğini bir kere daha getirirken gündemdeki önemli soru ise "evim depreme dayanıklı mı?" sorusu oldu.

Ancak İstanbul Maltepe'de çöken ve 21 kişiye mezar olan bina Türkiye'ye bir kere daha deprem riskini hatırlattı.



Çürük Binalar Kendi Kendine Çöküyor!



Türkiye depremden korkarken aslında çürük olan binaların çökmek için depreme ihtiyaç duymadıkları ortaya çıkmış oldu.



Ne yazık ki 99 yılında çıkarılan yeni yasadan önce yapılan milyonlarca konut büyük risk taşıyor. Bu nedenle özellikle de bu tarihten önce yapılan binalar başta olmak üzere tüm binaların sağlamlığının test edilmesi gerekiyor.



Halk arasında deprem testi ve karot testi olarak ta anılan bu testlerde binalar bilimsel olarak teknik analizlere sokuluyor ve bu analizlerin sonucunda binanın sağlamlığı, yıkılma riski olup olmadığı ve hatta kaç şiddetinde dereme dahi dayanacağı ortaya çıkarılıyor.



Evim Depreme Dayanıklı Değil Ne Yapmalıyım?



Kentsel dönüşüm kapsamında tek bir kat malikinin dahi başvurusu ile binaya riskli yapı analizi yapılabiliyor.



Yapılan analizden 3 sonuç çıkma ihtimali bulunuyor. Bunlardan birincisi binanın sağlam raporu alması ki bu durumda başka bir işlem yapılmasına gerek kalmıyor.



İkincisinde binanın deprem güçlendirmesi yapılmasına ihtiyaç duyulması ihtimali bulunuyor. Bu durumda bina taşıyıcı kolonları güçlendiriliyor ve bu şekilde binanın kullanımına devam ediliyor.



Son seçenekte ise binaya riskli yapı raporu düzenleniyor ki bu da binanın yıkılma riski olduğu anlamına geliyor ve bina boşaltılarak yıkım aşamasına geçiliyor. Binanın yıkımı için riskli yapı raporuna itiraz hakkı bulunuyor ancak Maltepe'de çöken bina hiçbir şeyin sevdiklerimizin ve ailemizin canından daha kıymetli olmadığını bir kere daha bizlere göstermiş durumda.



Binanız 1999 Yılından Önce Yapıldıysa Mutlaka Riskli Yapı Analizi İsteyin!



Özellikle de deprem yönetmeliği öncesi yapılan binalarda denetim çok daha az yapıldığı ve bu binalarda ince demirlerle deniz kumu kullanıldığı için bu binaların ömürleri daha kısa süreli oluyor.



Bu nedenle 99 yılından önce yapılan tüm binalarda bina deprem testi yapılması, karot raporu çıkarılarak binanın taşıyıcı kolanları ve binada kullanılan demirlerin kalitesinden emin olunması gerekiliyor.



Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il, ilçe müdürlükleri üzerinden destek alınabiliyor.



Haber Kaynağı: Emlak365.com