Özel Sektörde Çalışanlar Şehir Değiştirdiğinde Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Özel sektör çalışanları eş tayini nedeniyle ya da farklı bir sebeple işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alıp alamayacakları konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. İşte konuya ilişkin ayrıntılar.
Özel Sektörde Çalışanlar Şehir Değiştirdiğinde Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Özel sektör çalışanları ile kamu kurumunda çalışanların çalışma ilişkileri birbirinden farklı olmaktadır. Örneğin eşi kamuda çalışan bir kişi, eşinin tayini nedeniyle özel sektördeki işinden ayrılmak durumunda kaldığında kıdem tazminatı alıp alamayacağı konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Peki, şehir değiştiren çalışan tazminat alabilir mi?

Özel Sektör Çalışanları Şehir Değiştirmek Zorunda Kaldıklarında Tazminat Alır Mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nda özel sektör çalışanlarının çalışma ilişkileri düzenlenmiştir. Bu madde de çalışanların kıdem tazminatı almalarına ilişkin düzenlemeler de belirlenmiştir. Buna göre, kıdem tazminatı konusu eski iş yasasının şu an yürürlükte olan 14. maddesi ile uygulanmaktadır. Madde de belirtilen bilgiler doğrultusunda, İş Kanunu'na tabi çalışan bir kişinin eş tayini sebebiyle işten ayrılması istifa anlamı taşımaktadır. İstifa durumunda da kıdem tazminatı alma hakkı ortadan kalkmaktadır.

Yargıtay kararında, eşin tayin edilmesinin, işçi açısından haklı nedenle fesih nedeni oluşturmadığı, bu nedenle de çalışanın feshinin aklı nedene dayanmaması kaynaklı olarak kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkı bulunmadığı belirtilmiştir.

Kıdem tazminatı, iyi niyet kuralları çerçevesinde işveren istifa edilmesi koşulunda kıdem tazminatını ödeyebilmektedir. Bu konuya ilişkin yasal bir engel yoktur.

Bu konuya ek olarak işverenin yeni taşınılan şehirde bir şubesi olsa dahi bu şubeye tayin talep edilmesi taşınma için haklı bir neden kabul edilmemektedir. İşverenin taşınılan şehirdeki şubeye tayin yapmaması durumunda istifa edilmesiyle de kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.