Poşet Paralı Oldu, Naylon Poşet Kullanımı 450 Milyon Adet Azaldı!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emin Birpınar naylon poşet kullanımı hakkında açıklamada bulundu. Peki, poşet kullanımı ne kadar azaldı, son rakamlar ne?
Poşet Paralı Oldu, Naylon Poşet Kullanımı 450 Milyon Adet Azaldı!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emin Birpınar naylon poşet kullanımı hakkında açıklamada bulundu. Peki, poşet kullanımı ne kadar azaldı, son rakamlar ne?

Naylon poşetin paralı olması uygulaması ile poşet kullanım oranı rekor oranda azaldı.



Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen Çevre ve İklim Zirvesi etkinliğine katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar, naylon poşet kullanım miktarlarını açıkladı.



Poşet Kullanımı Ne Kadar Azaldı?



Birpınar yapmış olduğu açıklamasında 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile uygulamaya alınan yeni Çevre Kanunu sonrasında beş büyük zincir marketle ilgili istatistiki bilgileri paylaşarak "Geçen yıl bu 5 zincir markette sadece ocak ve şubat aylarında tüketilen poşet miktarı 600 milyon adetti.



Türkiye'de her sene toplam 35 milyar poşet tüketiliyor. Bu sene ise yine aynı marketlerde ocak ve şubat aylarında poşet ücretli olunca yüzde 75'lik bir azalmayla 150 milyon adete düştü" diyerek çarpıcı verileri açıkladı.



Poşetin paralı olması ile beraber kullanılan naylon poşet miktarı rekor aranda düşüş gösterdi ve 600 milyon adetten 150 milyon adete geriledi.



Dünya Çevreyi Korumak İçin Gerekli Önlemleri Almalı



Batılı ülkeler tarafından dünyanın vahşi bir şekilde kirletildiğini söyleyen Birpınar "Maalesef aynı ülkeler şimdi bizim gibi gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere 'Biz dünyayı vahşi bir şekilde kirlettik. Yani havayı, suyu ve toprağı gelecek nesillere bırakmadan kirlettik, siz böyle yapmayın, sürdürülebilir bir kalkınmayı başarın' diye nasihat ediyorlar.



Bunda kötü bir şey yok ama bunu yapmak için sizin daha büyük paralar harcamanız lazım. Gelişmekte olan ülkeler de onlara, 'Siz havayı, suyu ve toprağı kirlettiniz, bizden bunları kirletmememizi istiyorsanız bize para vereceksiniz, teknoloji transferi yapacaksınız ki sürdürülebilir kalkınmayı başarabilelim.' Çünkü bu çok pahalı bir yöntem. Enerji için kömürü çıkartıp santralde yakıyoruz ama gelişmiş ülkeler bize 'Siz güneş enerjisini, jeotermalı, rüzgar enerjisini kullanın' diyor. Bunları kullanmak çok pahalı olduğu için dünyada bu konuda önemli müzakereler yürütülüyor" dedi.



Emlak365.com