Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? Prefabrik Ev İçin Hangi İzinler Alınmalı?

Prefabrik ev yapmak isteyen kişiler prefabrik evlerin nasıl yapıldığı ve prefabrik ev için hangi izinler alınmalı araştırıyor. İşte prefabrik ev ile ilgili tüm detaylar..
Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? Prefabrik Ev İçin Hangi İzinler Alınmalı?

Parçalarının tamamı fabrikalarda üretilen ve inşası için herhangi bir kazı işlemi yapılması gerekmeyen yapılara prefabrik ev denilmektedir. Prefabrik evler tek katlı ya da çok katlı olarak inşa edilebilmektedir. Bu evler talep edilen metrekare ve oda yerleşim planlarına göre şekillendirilebilir.

Prefabrik evler betonarme yapılarda olduğu gibi ses ve ısı yalıtımına müsaittir ve bunun yanında elektrik tesisatı, kanalizasyon sistemi gibi normal evlerde bulunan özelliklere sahiptir.

Bu evler temel kazılmadan yapıldığı için istenilen yere taşınabilir ve başka bir yere eve yeniden monte edilebilir. Bu evler inşaat süreci gerektirmediği için yaklaşık 1 hafta içerisinde talep edilen yere yerleştirilebilir ve de oldukça düşük maliyetlidir. Prefarik evlerin ömrü 40-60 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? Prefabrik Ev İçin Hangi İzinler Alınmalı?

PREFABRİK EV NASIL YAPILIR?

Prefabrik evin kurulumu yapılmadan önce zemin betonunun hazırlanması gerekmektedir. Beton dökülmeden hemen önce zemin düzleştirilir ve sıkılaştırılır. Daha sonra drenaj sistmei kurulur ve üzerine beton dökülür.

Elektrik ve su tesisatı döşenir, ses ve ısı yalıtımı yapılır. Daha sonra ise duvar paneli, pencere kasası ve çatı kaplaması gibi parçalar monte edilir.

Prefabrik yapılar yazlık ev, ofis ya da hayvancılık yapan kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Prefabrik Ev Nasıl Yapılır? Prefabrik Ev İçin Hangi İzinler Alınmalı?

PREFABRİK EV İÇİN İZİN ALMAK GEREKİR Mİ?

3194 numaralı İmar Kanununun20. maddesi doğrultusunda yapılar imar planı, yönetmelikler ve ruhsata uygun olarak yapılmalıdır. Bu nedenle diğer konutlarda olduğu gibi prefabrik ev yapmak için de bazı izinlerin alınması gerekir.

Prefabrik ev yapabilmek için öncelikle imar izni alınmalıdır. Evin konumlandırılacağı bölgenin belediyesine veya il özel idaresine başvuru yapılarak yapı ruhsatı temin edilir. Yapı ruhsatı için evin inşa edileceği yerin tapu belgesi, mimari proje, elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri, statik proje, ebatlı veya röperli kroki belgeleri eklenmelidir.

Bunun yanında bazı şartların karşılanması halinde imarsız arsaya da prefabrik ev yapılabilmektedir. Bunun için aranan temel şart, arsanın yola cephesinin bulunmamasıdır. İmarsız arsaya en fazla 250 metrekare büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilmektedir.