Sayıştay'dan Halkbank'a Kredi Uyarısı! 6 Milyar Lira Borç Çıktı

Sayıştay, Halkbank'ın bir yılda dövizden 2.1 milyar lira zarar ettiğini belirleyerek bankayı riskli kredi konusunda uyardı.
Sayıştay'dan Halkbank'a Kredi Uyarısı! 6 Milyar Lira Borç Çıktı

Sayıştay, Halkbank'ın 2020 yılı hesaplarını incelemeye alarak, vadesi 30 günü geçtiği halde kredilerini ödemeyen ya da kredi riskinde artış olan borçluları tespit etti. İncelemede, ikinci grup yakın izleme kapsamındaki kredi tutarının bir yıl içerisinde yüzde 48.4 oranında artarak, 27.9 milyar liradan 41.4 milyar liraya çıktığı belirtildi.

Sayıştay'ın raporunda ikinci grup yakın izlemedeki kredilerin içerisinde en yüksek artış oranının yüzde 104.3 ile kurumsal kredilerde, yüzde 14.5 ile ticari kredilerde ve yüzde 29.8 ile bireysel kredilerde olduğu vurgulandı.

Rapor doğrultusunda, bankanın bir önceki yıl sonu rakamlarına göre kredi adedi açısından yüzde 93.4, nakdi ve gayri nakdi toplam risk tutarı bakımındansa yüzde 48.4 oranında artış gözlemlendiği, kredilerin takip ve tahsiline ilişkin süreçlerin daha iyi yönetilmesi gerektiği bildirildi. Öte yandan bankanın 2020 yılı içerisinde döviz nedeniyle yaklaşık 2.1 milyar dolar zarar ettiği belirlendi.

Kredi Risklerinde Artış Görüldü

Bankalar kredi borcunun vadesi geçmesine rağmen hâlâ borcunu ödemeyen, geri ödemelerinde sorun yaşaması muhtemel olan, kredi değerliliği zayıflama ihtimali olan, kredi riskinde büyük bir artış olan ya da geri ödemesi teminata bağlı olduğu halde teminat değerleri borcun altına düşen müşteriler yakın izlemeye alınıyor.

Toplam Borç 6 Milyar Lira

Sayıştay'ın oluşturduğu raporda, Halkbank üzerinden yüksek tutarlarda kredi kullanan ve isimleri belirtilmeyen 3 firmanın 2020 yılından bu yana toplam 5 milyar 998 milyon lira borç oluşturduğu tespit edildi.

Rapora göre, firmalardan birinin tek başına 3 milyar 299 milyon lira borcu olduğu belirtilirken, açıklamada ''Yüksek tutarlı kredilere ilişkin tahsis, kullandırım, teminatlandırma ve risk izleme süreçlerinin yeterince etkili yürütülmediği, bu kredilerin sorunlu hale dönüşme emarelerine karşı hızlı müdahale ve etkil çözümleme stratejilerinin zamanında ve tam olarak tatbik edilmediği görülmektedir'' ifadeleri kullanıldı.