Senegal Gezi Rehberi

Senegal gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Senegal Gezi Rehberi

Senegal gezinizde nerelere gidebilirsiniz? Ülkedeki doğal, tarihi ve turistik yerler hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Senegal’de gezilecek yerler göllerden anıtlara, parklardan müzelere kadar değişiklik gösteriyor. Atlas Okyanus’unda yer alan Senegal, 14 bölgeden oluşur. Senegal denilince akla renkli kıyafetler giymiş Senegal kadınları geliyor olabilir. Ülkenin hem en kalabalık şehri hem de başkenti olan yer ise Dakar’dır. Resmi dil Fransızcadır ve Senegal dininin %95’i Müslümandır.



Senegal diplomatik pasaport hamilleri hariç Türk vatandaşlarından vize istemektedir. 4 Nisan 1960’da bağımsızlığını ilan etmiştir ve Afrika’nın ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynayan ülkelerden biridir. Ülke ekonomisi tarıma dayalıdır. Okyanusa kıyısı olan Senegal’de Tropikal İklim hakimdir. Bu yüzden Senegal’i ziyaret etmek için en doğru zaman kasım ve şubat ayları arasıdır. Yaz aylarında yoğun yağışlar görünür.



Senegal Birleşmiş Milletler’in en az gelişmiş ülkeler listesinde yer alır. Balıkçılık Senegal için başka bir önemli geçim kaynağıdır. Ülkenin doğal kaynakları fosfat ve demirdir. Senegal halkı genel olarak misafirperverdir. Ancak halkın çoğunluğu Müslüman olduğu için, kadınların çok açık giyinmesini hoş karşılamazlar. Senegal’de yaşayan Türkler de ilginç bir konudur. Hatrı sayılır derecede olmasa da, Senegal’deki Türkler burada etkinlikler düzenleyerek bir araya geliyorç



Senegal’de Gezilecek Tarihi Yerler:



Senegal Gezi Rehberi



Senegal tarihi sömürgeler ve köleliklerle doludur. Geçmişte yaşanmış bu sancılı dönemlere şimdi dönüp bakıldığında birçok anıt ve müzeye dönüştüğünü görürüz. Senegal’deki tarihi mekanlar’ın birçoğu bağımsızlık günleriyle ilişkilidir. Aynı zamanda antik dönemlerde de Senegal’de hayatın olduğuna dair izler vardır. Senegal’de gezebileceğiniz birçok anıt ve meydan da vardır. Senegal’deki modern mekanları da görmenizi tavsiye edilir.



İşte Senegal’deki tarihi mekanlar ve Senegal’deki modern mekanlar:



1. Zaferler Katedrali: Ülkenin en büyük ve en kalabalık olan şehri olan Dakar aynı zamanda başkenttir. Dakar’da bulunan bu katedral 1936 yılında inşa edilmiştir ve Senegal’in en büyük kilisesidir. Mimari yapısıyla oldukça dikkat çeken bu yapıyı görmek için her sene binlerce insan gelir. Siz de Senegal’e giderseniz Zaferler Katedrali’ni görmeniz önerilir.



2. Dakar Bağımsızlık Meydanı: Bu meydan Atlas Okyanus’un hemen yanındadır ve Dakar’ın sokakları bu meydana çıkar. Bu sebeplerden turistler için de yerel halk için de vazgeçilmez bir noktadır. 1960 yılından bu yana meydan bulunmaktadır.



3. Köleler Evi Müzesi: Goree Adası’nda bulunan bu müze, insanlık tarihinin en acı manzaralarını gözler önüne seriyor. 1780-1784 yılları arasında Afro-Fransız Metis ailesi tarafından yaptırılmıştır. Tabi ki o zamanlar kullanım amacı evdi. Bu evde toplanan köleler Avrupa ve Amerika’ya satılırdı. Oldukça dar olan odalarında 15-20 kişi sıkışarak yaşardı ve gitmeyi beklerdi. Kölelerin binadan çıkıp da gemiye binmek üzere kullandığı çıkışta ise şu yazılar yazmaktadır: Geri dönüşü olmayan kapı. Bu etkileyici müzeyi görmeniz önerilir.



4. IFAN Afrika Sanatları Müzesi: Senegal’in en eski sanat müzesidir. Fransız Batı Afrika kolonilerinin ana kültür araştırma merkezi de olan bu müze, Senegal’in sanatına ve kültürüne dair bir çok eser barındırıyor. Cheikh Anta Diop Üniversitesi’ne bağlı olan bu müzeyi her sene birçok kişi ziyaret eder.



5. Regionel de Thees Müzesi: Senegal’in Thies kentinde bulunan bu müze, Thies şehrinin tarih öncesi devirlerinden günümüze kadar uzanan tarihinin gelişimini sergiliyor. Birçok kültürel etkinlikler de düzenleyen müzeyi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.



6. Afrika Rönesans Anıtı: African Renaissance Monument olarak da adlandırılan bu yapı dünyadaki en büyük ve ihtişamlı anıtlarından biridir. Anıtın yüksekliği 49 metredir. Bronz bir heykeldir ve halkın bağımsızlığını sembolize eder. Ayrıca geceleri özenli bir ışıklandırma sistemi koyulmuştur ve gündüz kadar gece de bu heykeli görmeyi çekici kılar.



Senegal’deki Doğal Güzellikler:



Senegal Gezi Rehberi



Senegal dünyanın hiçbir yerinde olmayan doğal güzelliklere sahiptir. Bunların en başında pembe göl olarak adlandırılan yer gelir. Ama Senegal’deki doğa harikaları sadece pembe gölle bitmez. Milli parklardan kuş cennetlerine kadar uzanan bu liste şöyle:



1. Goree Adası: Dakar’ın idari bölgelerinden biridir. Adanın namı, geçmiş yıllarda yaşanan köle ticareti olaylarıdır. Köle Evi Müzesi de bu adada bulunur. Bu ada 1978 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir ve ada üzerinde görülmeye değer birçok yapı ve doğa harikası bulunur.



2. Retba Gölü: Daha çok Pembe Göl adıyla bilinen Retba Gölü, rengi sayesinde her sene dünyanın her yerinden pek çok turisti ağırlıyor. Gölün renginin pembe olması, gölde yaşayan değişik türdeki algler. Aynı zamanda gölün fazla tuzlu olması da pembe renkte olmasında önemli bir etkendir. Yerel halk bu gölden tuz kütleleri çıkararak turistlere satar.



3. Niokolo Koba Parkı: Gambiya nehrinin üzerinde bulunan bu park 1954 tarihinde Milli park ilan edilmiştir. Bu park 9 bin kilometrelik alana yayılmıştır ve içerisinde pek çok hayvan türü bulunur. Unesco Dünya Miras Listesi’nde de bulunan bu park 2007 yılında tehlike altında olanlar listesine alınmıştır.



4. Saloum Delta Milli Park: Saloum Deltası’nda yer alan bu park, 1976 yılından bu yana ziyaretçilere açıktır.



Senegal’in Meşhur Yemekleri:



Senegal Gezi Rehberi



Senegal en çok deniz ürünleriyle tanınır. Haliyle deniz ürünleri mutfakta çok önemli bir yere sahiptir. Ancak deniz ürünleri dışında da oldukça lezzetli Senegal’in geleneksel yemekleri vardır. İşte bu yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz:



1. Dibi: Kısık ateşte ama uzun süre pişen bu kuzu eti yemeğine dibi denir. Oldukça lezzetlidir ve et severler için birebirdir.



2. Sombi Çorbası: Biraz şekerli tatta olan bu çorba süt ve pirinçten yapılır. Senegal mutfağının en bilinen çorbasıdır.



3. Istakoz: Hem Dakar halkının hem de turistlerin, deniz mahsulleri arasında en çok tercih ettiği ürün ıstakoz oluyor.



4. Yassa Poulet: Tavuk yemeği olan yassa poulet, soğanla ve özel bir sosla hazırlanır. Beyaz et sevenlerin tercihi olan bu yemek oldukça lezzetlidir.



5. Hint Hurması Suyu: Pek çok tropikal meyve suyu tadabileceğiniz Senegal’de yetişen özel bir hurma ağacı vardır. İşte bu hurma ağacından elde edilen suyla Hint hurması suyu yapılır. Birçok turist bu lezzete yabancı kalmamaya çalışıyor.



6. Thieboudienne: Balıklı pilav da denilebilir. İçerisinde soğan, zeytinyağı ve bulyon bulunur.



Senegal’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar:



Senegal hem doğası hem de tarihiyle yapılacak bir sürü şey sunuyor. Ama bazı şeyler var ki, Senegal’de yapmadan dönmemeniz gerekenler arasında yer alır. İşte Senegal’e gitmişken yapmadan dönmemeniz gerekenler:



1. Dakar’ın en otantik pazarı olan Tilene’ye uğramak ve alışveriş yapmak.



2. Hemen hemen her nehirde gezmek sizi mutlu edebileceği gibi, özellikle Pembe Gölde tekne turu yapmak benzersiz bir deneyim sunabilir.



3. Dakar’ın gece hayatını yaşamdan dönmemeniz önerilir.



4. Senegal kaliteli kumaşlarıyla da ünlüdür, tekstil alışverişi de yapabilirsiniz.



Senegal Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler:



Senegal bir Afrika ülkesi olmasıyla beraber, ekonominin çok da iyi olmadığı bir yer. Haliyle hastalık ve salgınlar da görülebiliyor. Sağlık konularının da dışında Senegal tatiliniz için uyarılar yapılacak birtakım konular var. Bu konuları şöyle sıralayabiliriz:



1. Sarı humma aşısı yaptırmak ve sıtma için tabletler almak.



2. Halkın büyük bir bölümü fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmaz çünkü fotoğrafları çekilirse ruhlarının bir parçasının hapsolacağına dair bir inançları vardır.



3. Senegal yazın yoğun yağış altındandır. Kasım ve şubat ayları Senegal gezisi için idealdir.





Emlak365.com Özel İçerik