Şerh Nedir, Tapuya Şerh Koymak Ne Anlama Gelir?

Emlak sektöründe sıkça duyulan şerh hem tapu sahiplerini hem de yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. Şerh ne demek, tapuya şerh koymak ne anlama gelir, kimler şerh koyabilir?
Şerh Nedir, Tapuya Şerh Koymak Ne Anlama Gelir?

Şerh basit ve temel anlamda tapu hakları üzerinde kısıtlama yapılması anlamına geliyor. Arapça kökenli olan kelime ayırma, açma anlamlarına gelmektedir. Günlük alanda da kullanılan şerh kelimesi daha çok hukuki alanlarda kullanılır.

TAPUYA ŞERH KOYMAK NE DEMEK?

Tapuya şerh koyulması çeşitli sebeplerden dolayı tapu sahibinin haklarının kısıtlanması anlamına geliyor. Şerh hem tapu sahibi hem de alıcılar için uyarı niteliğindedir ve tapu kütüğünün şerhler kısmına işlenir. Tapu işlemlerinde tapuda şerh olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Taşınmaz bir ev ya da iş yeri alındığı zaman satıcıya kalan borçlar tapuda şerhler bölümüne eklenir. Satışı yapan kişi kalan borçların ödenmesi için yaptırıma gidebilir.

Şerh Nedir, Tapuya Şerh Koymak Ne Anlama Gelir?

ŞUFA ÖN ALIM HAKKI

Şerhin bir çeşidi olan şufa şerhi, paylı mülkiyet tapularında geçerlidir. Yapılacak satışta tapuda payı olan diğer kişilerin payın satın alınmasında öncelikli olmasını sağlar. Paya yabancı birinin katılması engellemek amacıyla yapılır.

VEFA GERİ ALIM HAKKI

Vefa hakkı da satılacak malın eski sahibine satışta öncelik verilmesi anlamına gelir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, noter aracılığıyla yapılan vefa şerhinin geçerlilik süresi 10 yıldır.

SATIŞ VAADİ

Tapuya konu olan taşınmazın ileri tarihte satılacağı anlamına gelen şerhe de satış vaadi denir. Noter aracılığıyla yapılır.

AİLE KONUTU ŞERHİ

Günümüzde en çok gündeme gelen aile konutu şerhi de eşlerin tapuda eşit hak iddia etmesini sağlar. Olası bir satışta eşlerden ikisinin de izninin olması gerekir.