Sit Alanı İçerisindeki Taşınmazlar İçin Emlak Vergisi Ödenir Mi?

Sit alanı içerisinde kalan gayrimenkuller için emlak vergisi ödemesi yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Sit alanındaki gayrimenkuller için emlak vergisi ödenir mi?
Sit Alanı İçerisindeki Taşınmazlar İçin Emlak Vergisi Ödenir Mi?

Türkiye'de uygulamada olan vergi sisteminde emlak vergisi önemli gelir kalemleri içerisinde yer almaktadır. Emlak Vergisi Kanununa göre tüm taşınmazlar için hak sahiplerinin emlak vergisi ödemeleri gerekmektedir. Peki emlak vergisine konu olan gayrimenkul sit alanındaysa ne olur? Sit alanındaki gayrimenkuller için emlak vergisi ödenir mi? Sit alanında bulunan gayrimenkuller emlak vergisinden muaf mı?

EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

Türkiye'de emlak vergisi ile alakalı tüm detaylar Emlak Vergisi Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Bu kanuna göre tüm taşınmazlar için emlak vergisi ödemeleri yapılmalıdır. Ancak yine de bazı durumlarda emlak vergisi ödemesinin yapılmayacağı istisnalar bulunmaktadır.

Emlak vergisi mükelleflerinin kimler olabileceği de merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Buna göre emlak vergisi mükellefleri varsa gayrimenkulün sahibi ve o gayrimenkulün intifa sahibi olmaktadır. Bunlar eğer yoksa emlak vergisi gayrimenkule malik gibi tasarruf edenler tarafından ödenir.

EMLAK VERGİSİ TUTARLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Emlak vergisi ile alakalı olarak tutarlar da sorgulanıyor. Emlak Vergisi kanununa göre bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Ancak bu oranlar büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlarda yüzde 100 artırılabiliyor. Arsalarda ise vergi oranı binde 3 olarak uygulanıyor. Yine büyükşehirlerde arsalar için alınan vergi iki kat yani binde 6 olarak uygulanıyor. Araziler için alınan vergiler ise binde 1 olarak uygulanıyor. Burada da büyükşehir ayrımı bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinin sınırları içerisinde bulunan arazilerden binde 2 oranında vergi tahsil ediliyor.

SİT ALANINDA OLAN GAYRİMENKULLER İÇİN EMLAK VERGİSİ ÖDENİR Mİ?

Sit alanları kavram olarak korunması gereken ve gelecek kuşaklara aynı şekilde aktarılması lüzumlu olan yerleri ifade etmektedir. Bu alanlar içerisinde vatandaşların gayrimenkulleri olabilir. Bundan kanuni bir kısıtlama yoktur. Ancak bu gayrimenkullerin üzerinde bazı kısıtlamalar uygulanmaktadır. İşte bu gayrimenkuller için vatandaşlar emlak vergisi ödemeye devam edip etmeyeceklerini merak ediyorlar. Yasal mevzuata göre tapu kütüğüne korunması gerekli kültür varlığı kaydı işlenmiş olan taşınmazlar ve SİT alanı üzerinde oldukları için kersin yapılaşma yasağı getirilmiş taşınmazlar için emlak vergisi ödemesi yapılmamaktadır.