Şok İddia! Müteahhitlerin Yüzde 30'u Batacak!

Düşen konut satışlarına eklenen yükselen konut maliyetleri müteahhitleri zor duruma soktu. Özellikle de sat yapçı olarak anılan müteahhitler zor durumda.
Şok İddia! Müteahhitlerin Yüzde 30'u Batacak!

Düşen konut satışlarına eklenen yükselen konut maliyetleri müteahhitleri zor duruma soktu. Özellikle de sat yapçı olarak anılan müteahhitler zor durumda.

İnşaat sektörünü krize yaklaştıran iki önemli faktör yükselen demir fiyatları ve konut kredisi faiz oranları olarak gösteriliyor.



Yüzde 2,45 seviyesine yaklaşan konut kredisi faiz ortalaması vatandaşın ev satın almak yerine beklemede kalmasına neden olurken yükselen demir fiyatları ise müteahhitlerin inşaat maliyetlerini arttırıyor.



Konut Satışı Yapamayan Müteahhit Zam İçin Fırsat Bekliyor!



Şu anda konut satışları sıfıra dayandığı için müteahhitler konut fiyatlarına zam yapamıyor ancak yükselen inşaat maliyetleri müteahhiti her geçen gün biraz daha zarara uğratmaya devam ediyor. Sözcü Gazetesi'nin haberine göre demir fiyatları rekor seviyede yükseldi.



1 Ocak 2017 tarihinde demirin tonu bin 860 liraya satılırken 2018 yılında bu fiyat rekor seviyede artış göstererek 2 bin 660 liraya kadar çıktı. Yani demir fiyatları bir yılda nerede ise yüzde 80 civarında zamlandı.



Hükümet Seyirci Kalmaya Devam Ederse Müteahhitler İflas Etmeye Başlayacak!



Konu hakkında açıklamada bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu “Şu anda müteahhitlik sektörünün maliyet açısından en büyük sorunu demir. Son bir ayda çok sayıda kişi ‘sözleşme fesih kararnamesi' çıkarılması için bizden destek beklediklerini söylemeye başladı.



Çünkü ihalelerde verdikleri tekliflerdeki maliyet hesapları altüst oldu, bu nedenle işe başlamak istemiyorlar. Hükümetin seyirci kalması iflasları tetikleyecek” diyerek tepki gösterdi. Konunun karşı tarafında olan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan ise “Türkiye'de 30'a yakın büyük çelik üreticisi var ve sektör dünya emtia piyasalarına bağlı olarak hareket ediyor” diyerek iddiaları yalanladı.



Yayan açıklamasında “Haksız yere ithamlarda bulunuyorlar. Konut üretim maliyetinin içerisinde demirin yüzde 2 ile 7 arasında değişen oranda payı bulunuyor. Fiyat artışının maliyetlere çok büyük bir etkisi yok.



Demir fiyatları ortalığı ayağa kaldıracak düzeyde değil; bir yıl önce 547 dolarken şu anda 505 dolar. Kullandıkları girdilerle ilgili haksız iddialarda bulunmak yerine ‘Biz nerede yanlış yapıyoruz' diye kendilerine sorsunlar. İğneyi kendilerine batırsınlar.” dedi.



Emlak365.com