Suriyelilerin Suriye'ye Gönderilmesine Bir İtiraz da Alman Kanalından Geldi

Daha önce Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından Suriyelilerin geri gönderilmesine onay verilmediği açıklaması gelmişti. Suriyelilerin Suriye'ye geri gönderilmesine bir itiraz da Alman kanalından geldi
Suriyelilerin Suriye'ye Gönderilmesine Bir İtiraz da Alman Kanalından Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 1 milyon Suriyelinin Suriye'ye geri gönderilmesi projesine Alman Kanalı Deutsche Welle (DW) bölgenin demografik yapısının değişeceği iddiasıyla itiraz etti. Alman Kanalı DW Türkçe adıyla Türkiye'de de yayın yapıyor. Türkiye'de bulunan sığınmacı ve kaçakların gönderilmesine karşı yayınlar yapan kanal, tartışılan bir paylaşım ile gündem oldu.

ALMAN KANAL SURİYELİLERİN GERİ GÖNDERİLMESİNE KARŞI ÇIKTI

Resmi rakamlara göre Türkiye'de sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyelileri görmezden gelen DW, Türkiye'nin Suriye'ye 1 milyon Suriyeliyi geri gönderme projesini, bölgenin demografik yapısını bozacağı gerekçesiyle doğru bulmadığını belirtti. Suriye'nin kuzeyinde demografik yapının bozulması ile Arap kentlerinin bile PKK/YPG kontrolüne geçmesine değinmeyen DW, Suriyelilerin yerleştirilmesi planlanan güvenli bölgeleri 'Kürtlerin yoğun yaşadığı coğrafya' olarak tanımladı.

Suriyelilerin Suriye'ye Gönderilmesine Bir İtiraz da Alman Kanalından Geldi

DW'ye konuşan Alman Friedrich Ebert Vakfı'nın Suriye konusundaki uzmanlarından Salam Said', 1 milyon Suriyeli Arap sığınmacının Suriye'nin kuzey bölgelerine yerleştirilmesinin o bölgelerde yaşayan Kürtlere büyük bir darbe olacağını söyleyerek "Böyle bir adım o bölgedeki demografik yapıyı genel olarak Kürtlerin aleyhine çevirebilir." dedi.

Suriyelilerin geri gönderilmesine ilişkin haberin devamında, Suriye hükümeti ile Cumhurbaşkanı Beşar Esad da hedef alındı. Haberde düzenlenen protestoların başlamasından bu yana Şam'ın milyonlarca Suriyeliyi kendi ülkesinde veya dışarda sığınmacı haline getirdiğini de hatırlatıyor" ifadelerine yer verildi. Haberde yer alan Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de baskı gördükleri fakat Şan yönetiminin kentlerini bombalaması nedeniyle gitmek istemedikleri iddiası da yer aldı.