Sütbank Da Battı

Çiftlikbank türevi olan ve saadet zinciri mantığı ile kurulan bir başka şirket projesi de hüsranla sonuçlandı. Bin 300 üyeden oluşan, 120 milyon lira para toplanan ve düzenli süt parası ödemeyi vaat eden Sütbank da battı.
Sütbank Da Battı

Çiftlikbank türevi olan ve saadet zinciri mantığı ile kurulan bir başka şirket projesi de hüsranla sonuçlandı. Bin 300 üyeden oluşan, 120 milyon lira para toplanan ve düzenli süt parası ödemeyi vaat eden Sütbank da battı.



2007 yılında kurulan ve son iki yıldır para alamayan üyeler isyan etti. Yönetici üye olan emekli albay Kılıç’tan yönetimi devraldı. Fakat 4500 hayvanda sadece 900 hayvan geride kaldığından tesis ve geriye kalan hayvanların icra yöntemi ile satılması kararlaştırıldı.

Eski yönetimden devir alan ama işlerin pek de rayında gitmediğini göre üyeler isyan etti. Avukatlar, askerler, polislerin de aralarında bulunduğu üyelerden yaklaşık 120 milyon para toplanmasına rağmen sistemin tıkanması ve toplanan paralar ile yeni inek alımı yerine eski üyelere para dağıtılması sistemin çökmesine sebep oldu.

Kuruluş’u Umutluydu

EK-TA Et ve Süt Ürünleri adında 2007 yılında kurulan şirket Konya’nın Ereğli ilçesinde dev bir tesis olarak 40 dönüm arazi üzerinde bulunuyor. Tesiste 7 bin adet büyükbaş kapasitesi bulunmakta olup üyelerden ineklerin alımı için para toplanmaya başlandı. % inek için 32 bin lira para toplanan şirkette Holstein türü ineklerin alınmasına karar verildi. Şirket inek başına aylık 150 lira sit parası temin edeceğini sözleşmede belirtse de yönetim maalesef çarkı döndüremedi. Şirkete ödenen paralar teminat senedi olarak yatırılmış olsa da yeni inek alımı yerine eski üyelere para ödenmesi sistemi tıkadı.

Ödemeler Durmak Zorunda Kaldı

İki yıl önce tıkanan ve ödemelerin yapılmadığı tesis için davalar ve yatırılan paraların iadesi istendi. Ayrıca şirketten alacaklı olan bankalar da harekete geçti. Kurucu olan Orhan Tatlı sistem tıkanıklığı durumunu dile getirdi ve yönetimi üyelerden seçilen yeni yönetime bıraktığını izah etti.

Saadet Zinciri Sistemine Dönüşler Hüsranla Bitiyor

Çiftlik Bank, Sütbank vb. sistemler ile faaliyetlerini sürdüren şirketler hüsranla sonuçlanıyor. Kanun ve mevzuattaki boşluklardan yararlanan fırsatçı ve kötü niyetli vatandaşlar yüzünden birçok insan mağdur duruma düşüyor. Hükümet ve yetkililerden bir an önce bu duruma müdahale, denetleme ve cezalandırma yapılması gerektiği belirtiliyor.