Sütlüce'de Yıkılan Bina İmar Affı İçin Soru İşaretleri Doğurdu

Beyoğlu Sütlüce'de aşırı yağış sonrası meydana gelen toprak kayması nedeni ile çöken bina beraberinde imar barışı hakkında pek çok soru getirdi.
Sütlüce'de Yıkılan Bina İmar Affı İçin Soru İşaretleri Doğurdu

Beyoğlu Sütlüce'de aşırı yağış sonrası meydana gelen toprak kayması nedeni ile çöken bina beraberinde imar barışı hakkında pek çok soru getirdi.

İstanbul'da bulunan her 5 binadan en az 1 tanesinin yıkılan bina ile benzerlik gösterdiğini belirten uzmanlar çok sayıda mühendislik görmemiş, depreme dayanıksız binanın imar affı ile yasal bir statüye kavuştuğunu iddia ettiler.



İstanbul'un en az beşte birinin deprem karşısında tehlike altında olduğunu belirten uzmanlar bu tip binaların kesinlikle ciddi bir deprem halinde yerle bir altında olacağını söyleyerek durumun ciddiyetine dikkat çektiler.



İmar Affı İle Çürük Binalar Kurtulacak!



1990'lı yılların başında yapıldığı belirlenen ve o dönemde ruhsatsız olarak inşaatına başlanan binanın zamanla kat çıkarılarak 4 katlı olarak yapıldığı anlaşıldı. Zaten binanın 2015 yılında çekilen resimlerinde 3 katlı olduğu görülmüştü.



Beyoğlu Sütlüce'de yaşanan bina çökmesinin nedeni olarak Arda Turan tarafından yan tarafta yapılan otel inşaatı gösterilmiş ancak kısa süre sonra binanın hiçbir mühendislik görmeden kaçak olarak inşa edildiği ortaya çıkarılmıştı. Yaşanan olayın tek sevindirici yanı ise toprak kayması nedeni ile çökme tehlikesinin erken fark edilmesi ve binanın boşaltılması sayesinde can kaybı olmaması oldu.



İmar Affı Olası Bir Depremde Can Kaybını Arttıracak!



Konu hakkında açıklamada bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe imar affı kapsamında binaların depreme dayanıklılık durumlarının başvuruyu yapan kişilerin beyanına bırakılmasını eleştirdi.



Böyle bir konuda kişinin beyanının doğru kabul edilmesinin faciaya davet çıkaracağını belirten Gökçe yıkılan binaya dikkat çekerek “O bina eğer yıkılmasaydı imar affı kapsamında affedilecekti. Çünkü imar barışı adı altında getirilen af, yapıların deprem güvenliklerinin beyanını mal sahiplerine bırakıyor. Bu doğru bir şey değil.



Bunu yasa haline getirip de mal sahiplerinin beyanına bırakıyorsanız bu çok vahim bir durum.Binanın başına gelenler imar affıyla bina güvenliğinin mal sahiplerine bırakılmasının göstergesi. İstanbul’daki bina envanterinin beşte biri tehlikede. Deprem senaryosuna göre çok ağır hasar alacak 50 bin bina var. İmar barışı inceleme olmadan yapılmamalı” dedi. dedi.