Tadilat Giderleri Kira Gelir Vergisini Etkiliyor

Gayrimenkul sahiplerinin, mallarını kiraya vererek elde ettikleri kazanç, kira gelir vergisini etkiliyor mu?
Tadilat Giderleri Kira Gelir Vergisini Etkiliyor

Gayrimenkul sahiplerinin, mallarını kiraya vererek elde ettikleri kazanç, kira gelir vergisini etkiliyor mu?

Gayrimenkul sahipleri, konutlarını kiraya vererek gelir sağlıyorlar. Kiradan elde ettikleri kazanç ile kira gelir vergisi ödemeleri zorunlu kılınıyor. Ödenen kira gelir vergisinden ise bazı giderler düşülebiliyor.

Kira gelir vergisi; gayrimenkulünü kiraya verip gelir elde edenlerin, ödemekle yükümlü olduğu vergiye deniyor. Bazı şartlar altında kira gelir vergisinden muaf tutulsa da, gayrimenkul sahipleri, konutlarını kiraya verdiği takdirde kira gelir vergisini ödemek zorunda.

İnternet Üzerinden Ödeme

Kira gelir vergisi; vergi daireleri veya internet üzerinden ödenebiliyor.

İnternet üzerinden ödeme gerçekleştirecek olanlar, Gelir İdaresi Başkanlığının, Kira Gelir Vergisi Sistemine giriş yaparak vergisini buradan ödeme şansına sahip. Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sol kısmında bulunan listeden Kredi Kartı ile Vergi Ödeme seçeneğini işaretleyerek, kredi kartı bilgileri ile ödemelerini yapabiliyorlar.

Kira Gelir Vergisinde İstisna

Gayrimenkul için yapılan onarım ve bakım ile idame giderleri, kira gelir vergisinden düşülüyor.

Gayrimenkul sahiplerinin, taşınmazını kiraya vererek kazandıkları gelirin 3.900 TL’si kira gelir vergisinde istisna içerisine giriyor. 3.900 TL'nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanname ile bildirmeleri gerekiyor. Toplam kazancı 110.000 TL üzerinde olup, kira gelirini beyanname ile bildirmeyen kişiler belirlendiği takdirde, istisnadan yararlanamıyorlar.

İş yeri kira gelirinin beyanında, % 20 gelir vergisi kesintisine tabi tutulan iş yerlerinde 30.000 TL ile sınırlandırılıyor. 30.000 TL olan beyan sınırını aşanlar gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi vermek zorundadır.

İstisna bedelinin çıkarılmasından sonra kalan miktarın % 25'inin vergiden istisna edilmesi durumuna, götürü gider yöntemi deniyor. Götürü gider yönteminden; hakları kiraya verenler yararlanamıyor. Gerçek gider yöntemi seçildiği takdirde, brüt kira tutarının üzerinden, söz konusu gayrimenkul ile ilgili kanunun öngördüğü harcamalar indiriliyor. Götürü gider yönteminden, gerçek gider yöntemine geçilebilmesi için 2 yılın geçmesi gerekiyor.