Tahliye Taahhütnamesi İçin Zamanaşımı Süresi Var Mıdır, Ne Kadardır?

Tahliye taahhütnamesi ev sahiplerinin kiracılara karşı kullandıkları yüksek kira zammı yolu haline geldi. Peki tahliye taahhütnamesi için zamanaşımı var mıdır?
Tahliye Taahhütnamesi İçin Zamanaşımı Süresi Var Mıdır, Ne Kadardır?

Ev sahipleri son dönemlerde evlerini kiraya verirken kiracılara tahliye taahhütnamesi yapılmasını şart olarak koşuyorlar. Bunun nedeni de kiracının kolay bir şekilde evden tahliyesini sağlayabilmek oluyor. Eğer kiracı ev sahibine geçerliliği olan bir tahliye taahhütnamesi verirse kira sözleşmesi ile elde ettiği bazı hakları ortadan kaldırabiliyor. Elinde kiracıdan alınan tahliye taahhütnamesi olan ev sahipleri taahhütnamede yazılı olan tarihte kiracıyı kolay bir şekilde evden çıkarabiliyor. Bu şekilde boşaltılan ev daha yüksek kira bedeli ile bir başkasına kiraya verilebiliyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN ZAMANAŞIMI VAR MI?

Kiracılardan alınan tahliye taahhütnamesinin zamanaşımı meselesi de merak ediliyor. Ev sahipleri hazırladıkları tahliye taahhütnamesinde bir tarih belirleyerek kiracının o tarihte evi boşaltacağına dair anlaşma sağlıyorlar. Yazılı bir belge niteliğinde olan bu tahliye taahhütnamesini kiracılar vermek zorunda değiller. Hatta ev sahibi zorlama ile tahliye taahhütnamesini imzalatırsa bu belge hukuken geçersizdir. Ancak zamanaşımı konusunda bazı sınırlar da bulunmaktadır.

Tahliye taahhütnamesinde yazılı olan tarih geldiğinde kiracı direkt olarak evi boşaltmayabilir. Ev sahipleri de bu belgeyi yüksek kira zammı yapabilmek için almaktalar. İşte o süreçte ev sahiplerinin bazı yasal girişimde bulunmaları gerekmektedir.

Tahliye taahhütnamesinde yazılı olan tarihten itibaren 1 ay içerisinde ev sahipleri ya tahliye davası açmalılar veya icra dairelerine kiracının tahliyesi için başvuru yapmalılar. Aksi durumda tahliye taahhütnamesinin zamanasşımı süresi geçilmiş olur. 1 aylık süreçte başvuru yapmayan ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarma imkanları kalmamaktadır. Bu süreç işletilmezse tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır. Ev sahibi sonrasında girişimde bulunsa dahi kiracının evden tahliyesini kesinlikle sağlayamayacaktır.

Emlak365.com