Tapu Ada Parsel Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Ada parsel tapu sorgulama işlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait parsel sorgulama sitesinden veya e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sitesinden ada parsel sorgulama yapan kişiler bu bilgileri resmi işlemlerde kullanamaz.
Tapu Ada Parsel Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Ada parsel tapu sorgulama işlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait parsel sorgulama sitesinden veya e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sitesinden ada parsel sorgulama yapan kişiler bu bilgileri resmi işlemlerde kullanamaz.

Ada Parsel Nedir?



Ada parsel ve parsel terimleri gayrimenkul söz konusu olduğunda sıkça kullanılan terimlerdir. Bu iki terimin ne anlama geldiği ise sıkça karıştırılmaktadır. Bir parseller topluluğunun çevresi doğal ya da yapay sınırlarla çevrildiğinde ada parseli oluşturmaktadır.



Ada parsel sorgulaması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılabilmektedir.



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sitesinden ada, pafta ve parseller ile ilgili bilgi alabilmek için öncelikle İngilizcede bilgi anlamına gelen “info” kelimesinin ilk harfi olan “i” butonuna tıklamamız gerekiyor. Bu butona tıklayıp haritada bilgi almak istediğiniz alana geldiğinizde detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.



Adalar Neye Göre Belirleniyor?



Paftadan farklı olarak adalar belirlenirken ilgili bölgenin yapısı, yani ırmaklar, yollar, otobanlar, demir yolları, dağlar, tepeler gibi unsurlar dikkate alınmaktadır. Bir adanın içerisinde bir parsel olabileceği gibi birden fazla parsel de olabilmektedir. Harita üzerinde bir adanın bilgileri incelenirken komşu parseller seçeneğine tıklayarak çevredeki diğer parselleri ve adaları görmek mümkündür.



Parsel Nedir?



Parsel, imar yasalarına göre sınırları belirlenmiş arazi parçaları olarak tanımlanabilir.



Tapu Ada Parsel Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?



Parselasyon Nedir?



Parselasyon ise içerisinde yol, yeşil alan, sağlık tesisi, otopark gibi kamu hizmetine ayrılan yerlerden bazılarını kaplayacak şekilde gayrimenkulleri ayırma işlemi olarak tanımlanabilir.



Pafta Nedir?



Ülke haritasını paftalara ayırma işlemi rastgele yapılmayan bir işlemdir. Bu işlemi herhangi birinin yapması mümkün değildir. Harita üzerinde paftalara ayırma işlemlerini harita mühendisleri gerçekleştirmektedir. Google Earth haritasından inceleyerek pafta terimi anlamak daha kolay olacaktır. Hepimizin bildiği gibi dünya üzerinden var olmayan ancak var olduğuna inanılan meridyen ve paraleller bulunmaktadır. emlak365.com Paftalama işlemi yapılırken meridyen ve paralellerin konumları dikkate alınarak yapılmaktadır.



Ülkemizin meridyen ve paralellere göre konumu okul çağlarından aklımızda kalmıştır. Türkiye 26-45 Doğu Meridyenleri, 36-42 Kuzey Paralelleri arasında yer almaktadır. Online haritaların paftalama özelliği kullanılarak ölçeklerine göre Türkiye haritasında paftalama işlemini görmek mümkündür.



Kısaca paftalama, haritaların veya haritalardaki arazilerin belli ölçeklerde küçültülerek veya büyülterek çizilmiş halidir.



Kadastro Parseli Nedir?



Kadastro parseli, kadastro adası içerisinde yer alan bağımsız parseldir. Kadastro parseli ile kadastro adası benzer özellikler taşımaktadır. Her ikisinde de yeşil alanlar, sağlık ve sosyal hizmetler kültürel ve sosyal hizmetleri gibi hizmetler için henüz bir alan ayrılmamıştır. Bu şekilde gayrimenkul edinildiğinde bilinmesi gereken bu parselden imar planı ve imar uygulamaları sonrasında DOT kesintisi denilen Düzenleme Ortaklık Payı alınarak imara uygun hale getirileceğidir. Dolayısı ile kadastro parseli ham haldeki mevcut taşınmazı tanımlar.



Ada Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?



Ada, parsel ve pafta sorgulamak için kullanılabilecek iki resmi yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün hizmete sunduğu parsel sorgulama sitesidir. Bu siteye https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ linkine tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Bu sitenin nasıl kullanılacağını bir sonraki başlıkta detaylı şekilde anlatılacaktır.



Tapu Ada Parsel Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?



Bir diğer yöntem ise e-Devlet üzerinden ada parselin durumun öğrenmektir. E-Devlet platformuna T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmaktadır. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek küçük bir ücret karşılığında e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.



Ada Parsel Sorgulama Programı Nasıl Kullanılır?



Ada, parsel ve paftaları sorgulamak için Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesine giriş yapmanız gerektiğini belirtmiştik. Adrese giriş yaptığınızda ekranın sol tarafında idari, coğrafi, adres, analiz gibi bir sekme bulunmaktadır. Buradan sağ tarafta bulunan haritanın türünü değiştirmek mümkündür.



Elimizde olan il, ilçe gibi bilgileri sol tarafta bulunan boşluklara giriş yaparak haritanın o noktaya odaklanmasını sağlayabiliriz. Haritanın üst kısmında yakınlaştır-uzaklaştır seçenekleri bulunmaktadır. Ardından yine haritanın üst kısmında bulunan “i” harfine tıklayarak bilgi alınmak istenen konum işaretlenir. İki kere tıklandığında ise parsel, ada veya pafta hakkında detaylı bilgi edinilebilmektedir.



TAKBİS Nedir?



TAKBİS, Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan bir e-Devlet projesidir. Bu proje ile taşınmazların her türlü işlemleri ve sorgulamaları gerçekleştirilebilmekte ve bu taşınmazlar ilgili tüm veriler elektronik ortama taşınmaktadır. Açılımı “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi” dir. Bu proje ile amaçlanan vatandaşlara tapu ve kadastro işlemleri ile ilgili en doğru bilgiyi en kolay biçimde ulaştırmaktır.



E-Devlet'ten Parsel Sorgulama Yapılabilir mi?



Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün hizmete sunmuş olduğu ada parsel sorgulama programından herhangi bir ada, parsel, pafta sorgulaması yapılabileceği gibi ada parsel sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.



Öncelikle yapılması gereken T.C. Kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet platformuna giriş yapmaktır.emlak haberleri. Sonrasında hizmetler bölümüne girilerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneğine tıklamak gerekmektedir. Karşımıza çıkan küçükbaşlıklardan “tapu bilgileri sorgulama başlığını seçilerek istenen bilgilere erişilebilir. Bu şekilde sahip olunan gayrimenkul ile ilgili sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek de mümkündür.



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü



Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün ilk görevi her türlü taşınmazın tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sicilleri üzerinde yapılan değişikliklerin kayıt altına alınmasıdır. Ülkenin tapu planlarının yapılması, kadastrosunun yapılması, bu konularla ilgili değişikliklerin takip edilmesi yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasındadır.



Tapu Ada Parsel Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?



Kendinize Ait Olmayan Tapu Bilgileri Sorgulanabilir mi?



Vatandaşlar herhangi bir taşınmaz alacaklarında bu taşınmaza ait bilgileri sorgulamak istemektedirler. Başkasına ait bir tapuyu sorgulayabilmek için 2 yol bulunmaktadır. E-Devlet kapısından veya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sitesinde bulunan parsel sorgulama hizmetini kullanarak yapılabilir.



E-Devlet’e T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldığında hizmetler sekmesinden Tapu ve Kadastro Müdürlüğü bölümünün alt başlıklarından tapu sorgulama başlığına tıklanır.



Ancak vatandaşların başkasına ait detaylı tapu bilgilerine ulaşmaları mümkün değildir. Bu bilgilere ulaşmanın tek yolu bir avukattan yardım almaktır. Çünkü avukatların bu bilgilere ulaşma hakkı bulunur.



İsme Göre Tapu Sorgulamak



Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait siteden ve e-Devlet'ten harita üzerinden veya tapu numarası ile ada, parsel ve paftaların bilgilerini sorgulamak mümkündür. Ancak sadece isim bilgisi ile o isme ait olan tapunun bilgilerini sorgulamak mümkün değildir. Çünkü isim ve iletişim bilgileri tapularda kişisel bilgilere girmektedir ve kişisel bilgilerin paylaşılması yasal değildir. Ancak bir avukat yardımı ile tapuya ait isim bilgilerine erişebilmek mümkündür. Avukatlar tapu bilgilerine erişme imkanına sahiptir.



T.C. Kimlik Numarası ile Parsel Sorgulama



T.C. Kimlik numaranız ile ada, parsel veya pafta bilgilerinizi kontrol etmek, sorgulamak istiyorsanız yapmanız gereken e-Devlet platformuna giriş yapmaktır. E-Devlet platformuna https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresinden T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmaktadır. Eğer e-Devlet şifresine sahip değilseniz veya şifrenizi unuttuysanız size en yakın PTT şubesine giderek yeni bir şifre alabilirsiniz.



İmar Durumunu Öğrenme



İmar durumu sorgulamak için “İmar Durum Belgesi” temin etmek gerekmektedir. Bu belge arazinizin bağlı olduğu belediyelerden alınmaktadır. Sizler de belediyelere giderek arazinize ait imar durum belgesini alabilir, ayrıca ada parsel sorgulama işlemlerinizi e-Devlet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.



Kaynak: www.emlak365.com