Tapu Harcı Ödeyenler Dikkat! Yanlış Hesaplama ile Fazla Tapu Harcı Ödeyenlere Para İadesi Yapılacak!

Düşen konut kredisi faiz oranları ile beraber ev satışları hızlandı. Ev alış ve satışlarında tapu harcı ödemesi yapılırken emlak uzmanları tapu harcı için yanlış hesaplama yapıldığını ortaya çıkardı. Buna dikkat edin, fazla tapu harcı ödemeyin!
Tapu Harcı Ödeyenler Dikkat! Yanlış Hesaplama ile Fazla Tapu Harcı Ödeyenlere Para İadesi Yapılacak!

Düşen konut kredisi faiz oranları ile beraber ev satışları hızlandı. Ev alış ve satışlarında tapu harcı ödemesi yapılırken emlak uzmanları tapu harcı için yanlış hesaplama yapıldığını ortaya çıkardı. Buna dikkat edin, fazla tapu harcı ödemeyin!

Taşınmaz işlemlerinde tapu daireleri belirlenen oranlarda tapu harcı tahsil ediyor.



Konu hakkında açıklama yapan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu son 5 sene içerisinde konut alıp satan kişileri uyararak fazla tapu harcı ödemesi yapmış olabileceklerini iddia etti.



Konut Alırken KDV Dahil Bedel Üzerinden Tapu Harcı Ödeyenler Paralarını İade Alabilir



Tolu yapmış olduğu açıklamasında yıllardır yanlış hesaplama yapıldığını söyleyerek “Tapu harçları yıllardır yanlış hesaplanıyor ve ödeniyor, kimse farkında değil. Özellikle sıfır birinci el gayrimenkul alım satımında tapu harcının KDV’siz alım-satım bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor.



Ancak, uygulamada, KDV’li satış bedeli üzerinden tapu harcı hesaplattırılıyor, alıcı ve satıcıya fazla tapu harcı ödettiriliyor. Biz de, faiz indirimlerine paralel olarak gayrimenkul alım satımının arttığı bugünlerde, alıcı ve satıcıların fazla tapu harcı ödememeleri için kendilerine bir uyarıda bulunmak istiyoruz” dedi.



Hem Konutu Alan Hem De Konutu Satan Fazla Tapu Harcı Ödüyor!



Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, yeni-sıfır gayrimenkul alım-satımlarında KDV’nin tapu harcı matrahına dahil edilmesi nedeniyle hem alıcı hem de satıcı fazladan tapu harcı ödüyorlar. Maliye’nin bu konudaki görüşü de uzun yıllardan bu yana oldukça net ve açık olmasına rağmen, hala fazladan tapu harcı ödenmeye devam ediliyor.



Tapu harcı, gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor (Harçlar Kanunu Mad. 63). KDV’ye tabi taşınmaz devir ve iktisaplarında, harcın matrahı olarak sayılan söz konusu tutarlar (devir ve iktisap bedeli, emlak vergisine esas değer, takdir edilen istimlak bedeli vb.) KDV’yi içermediğinden, tapu harcı matrahına KDV’nin dahil edilmemesi, harcın KDV hariç devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanması ve ödenmesi gerekiyor.



Nitekim, Maliye yayınladığı 07.10.1997 tarih ve 1997/5 Sıra No.lu Harçlar Kanunu İç Genelgesi’nde, tapu harcı matrahının tespitinde KDV’nin dikkate alınmaması gerektiğini açıkladı. Ayrıca, bu konuda kendisine yapılan başvurulara da, özelge vermek suretiyle aynı şekilde cevap verdi. Bu özelgelerin bazılarının özeti aşağıda yer alıyor:



“07.10.1997 tarih ve 1997/5 sayılı Harçlar Kanunu İç Genelgesi’nde; tapu harcı matrahının tespitinde katma değer vergisinin dikkate alınmaması gerektiği açıklanmıştır. Buna göre, katma değer vergisine tabi gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı matrahına katma değer vergisi dahil edilmemesi gerekmektedir.”



(GİB. İstanbul VDB’nin, 21.12.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-2263 sayılı Özelgesi) “İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, katma değer vergisine tabi gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı matrahına katma değer vergisinin dahil olup olmadığı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.



07.10.1997 tarih ve 1997/5 sayılı Harçlar Kanunu İç Genelgesi’nde tapu harcı matrahının tespitinde katma değer vergisinin dikkate alınmaması gerektiği açıklanmıştır. Buna göre, katma değer vergisine tabi gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı matrahına katma değer vergisi dahil edilmeyecektir.” (GİB’in 10.07.2008 tarih ve B.07.1.GİB.0.02.63/6369-1123/6



Ödediğiniz Fazla Tapu Harcı İadesi İçin Zaman Aşımı 5 Sene!



Tapu harcı iadesi için zaman aşımı süresinin 5 yıl olduğunu belirten Tolu “Yalnız, burada 5 yıllık düzeltme zamanaşımı süresi var. Üzerinden 5 yıl geçmişse, yapacak bir şey yok, iade alamazsınız.



Örneğin, 2014 yılında fazla tapu harcı ödeyenlerin, 31 Aralık 2019'a kadar düzeltme dilekçesini vergi dairesine vermeleri gerekiyor. Vergi dairesinin düzeltme talebini reddetmesi veya 60 gün içinde cevap vermemesi durumunda ise, Vergi Usul Kanununun 124. Maddesine göre şikayet yoluyla Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuruda bulunulması gerekiyor.



Buradan da 60 gün içinde ret cevabı gelmesi halinde cevabın gelişini takip eden günden itibaren 30 gün içinde, 60 gün içinde cevap gelmediği takdirde ise 60. günden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılması gerekiyor” diyerek vatandaşa yol gösterdi.



Emlak365.com