Tapu sicilinde terkin nedir, irtifak haklarında terkin işlemi nasıl yapılır?

Tapu işlemi gerçekleştiren birçok kişi tapu sicilinde terkin nedir ve irtifak haklarında terkin işlemi nasıl yapılır araştırıyor. İşte terkin işlemi ile ilgili detaylar.
Tapu sicilinde terkin nedir, irtifak haklarında terkin işlemi nasıl yapılır?

Tapu sicilinde terkin işlemi, tescilin tam tersidir. Terkin, resmi evraklarda veya tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir. Tapu Sicil Tüzüğünde yer alan ifadelere göre, tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kaydı olmayan bir taşınmaza dönüşmesi durumunda sicilden terkin edilmektedir.

Aynı zamanda bir hukuk terimi olan terkin sözcüğü, tapu işlemleri sırasında ilgili belgenin üzerinde '' terkin edilmiştir '' ibaresini gördüğümüz bir işlemdir.

Tapu sicilinde terkin nedir?

Tapu tüzüğü üzerinde yer alan şerhlerin çizilmesi işlemi terkin olarak adlandırılmaktadır. Ayni bir hakkın sonlandırılmasında tapu sicilinin düzeltilebilmesi için terkin işlemi yapılmaktadır. Bu durumda yolsuz duruma gelen tapu sicilleri düzeltilebilmektedir. Tescilin terki işleminde yazılı beyan, talep sahibinin tasarruf yetkisi ve geçerli bir hukuki şartın varlığı aranmaktadır.

İrtifak haklarında terkin işlemi nasıl yapılır?

İrtifak hakkı, tescilin terkini, yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Bunun yanında yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, söz konusu kişi irtifak hakkını terkin ettirme hakkı elde ediyor.

Terkin işlemi yapılmadığı sürece irtifak, ayni hak olarak devam etmektedir. Bazı durumlarda irtifak hakkında birden fazla taşınmaz bulunabiliyor. Böyle bir durumda yüklü taşınmazın sahibi, irtifak hakkının diğer taşınmazlardan terkini talep edebiliyor.

Terkin istemini gerçekleştiren tapu müdürlüğü, bu talebi irtifak hakkı sahibine bildiriyor. Tapu tarafından yapılan bildirim tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde itiraz edilmezse, irtifak terkin edilmiş oluyor.

Özet olarak, tapu sicil kütüğünde kaydı olan taşınmazların, kayda tabi olmayan bir taşınmaza çevrilmesi durumunda sicilden silinmesi işlemine terkin adı verilmektedir.