Tasfiye Edilen Faizsiz Konut Şirketleri Ne Olacak, Para İade Süreci Nasıl İşleyecek?

Faizsiz konut şirketleri hakkında BDDK tarafından yayımlanan yönetmelik kapsamında ilk önce 21 şirket sonrasında ise 8 şirket daha olmak üzere toplam 29 şirketin tasfiye edildiği ilan edilmişti. Tasfiye edilen faizsiz finansman şirketleri kararı sonrasında bu şirketlerde birikimi olan kişiler mağduriyet yaşama endişesi ile araştırmalara başladı. Tasfiye edilen faizsiz finansman şirketlerinde olanlar ne yapacak, para iadesi ne zaman, nasıl yapılacak?
Tasfiye Edilen Faizsiz Konut Şirketleri Ne Olacak, Para İade Süreci Nasıl İşleyecek?

Faizsiz olarak kura ile konut ve ev sahibi edindirme sistemine dayanan tasarruf finansman şirketleri hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı özel bir çalışma başlatmış, Çiftlik Bank vurgunu benzer mağduriyetlerin ortaya çıkmasını engellemek adına bu şirketlerin denetime tabi tutulmasına karar verilmişti.

Tıpkı bankalarda olduğu gibi bu şirketlere de topladıkları para karşılığına göre sermaye zorunluluğu getirilirken konu hakkında uygulanacak kurallar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından yayımlanan yönetmelik kapsamında belirlenmişti.

TASFİYE EDİLEN FAİZSİZ KONUT ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEN ÖDEME YAPAN KİŞİLERE PARA İADESİ NASIL YAPILACAK?

BDDK tarafından yayımlanan Resmi Gazete ile yayımlanan yönetmelik kapsamında belirlenen süre bitimine kadar kanunla belirlenen kuralları yerine getiremedikleri tespit edilen faizsiz konut şirketleri hakkında tasfiye kararı alınmış, bu şirketler kapatılmıştı.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması ile kamuoyunda büyük yankı uyanmış, bu şirketlere para yatıran, faizsiz ev ve araba sahibi olmak için birikim yapmaya başlayan kişiler büyük endişe yaşamıştı. Süreçte tasfiye edilen 21 şirkette birikim yapan 41 bin 500 kişi bulunduğu açıklandı. Bu kişilerin açmış oldukları hesaplarda biriken para tutarı ise 601 milyon lira olarak belirtildi.

Konu hakkında Sözcü Gazetesi'ne açıklama yapan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi "Piyasanın denetimsizliği işi bu hale getirdi. 21 şirket tasfiye edildi, 8 şirket de iradi tasfiyeye alındı. Tasfiye edilen şirketlere para yatıranlar paralarının tamamını geri alabilecek diye bir durum yok, o şirketlerin mal varlığı ne kadarına yetiyorsa… Tasfiye edilen şirketlere TMSF'nin atadığı tasfiye memurları olacak, iradi tasfiye kararı alınan şirketlerde bu memurlar da olmayacak. Burada sorun çıkacak, çok sayıda mağduriyet oluşacak” dyierek şirketlerin mal varlığının yettiği kadar kişiye para ödemesi yapılacağını iddia etti.

TASFİYE SÜRECİNDE KOMİSYON KURULACAK, ŞİRKETLERİN MAL VARLIKLARI VE BORÇLARI ÇIKARILACAK!

Alınan tasfiye kararı sonrasında tasfiye edilen tasarruf şirketleri için komisyonlar kurulacağı ve her şirketin toplam malvarlığı ile toplamış olduğu tutarların tek tek hesaplanarak bunlara göre alacaklı kişilere ödeme yapılacağı belirtilmişti. Kararın alınmasının ardından tasfiye edilen şirketlerde birikimi bulunan kişiler kapalı olan şubeler nedeni ile büyük endişe yaşanırken kendilerine resmi bir açıklamada bulunulmasını talep ediyorlar.