Tek Evi Olanlar Dikkat! Emlak Vergisi Ödemeyebilir, 5 Senelik Emlak Vergisi Ödemesini Geri Alabilirsiniz!

Emlak vergisi son ödeme tarihi için geri sayım başladı. Tek evi olanlar emlak vergisi ödemesi konusunda belirli muafiyetlere sahip oluyor. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?
Tek Evi Olanlar Dikkat! Emlak Vergisi Ödemeyebilir, 5 Senelik Emlak Vergisi Ödemesini Geri Alabilirsiniz!

Emlak vergisi son ödeme tarihi için geri sayım başladı. Tek evi olanlar emlak vergisi ödemesi konusunda belirli muafiyetlere sahip oluyor. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?

Emlak vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 31 Mayıs 2019 tarihinde dolacak. Peki, kimler emlak vergisi ödeyecek, emlak vergisi muafiyet şartları 2019 ne?



Kimler Emlak Vergisi Ödeyecek?



2019 emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanamayan tüm taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemesi yapmakla yükümlü tutulacak.



Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur?



Emlak Vergisi ödemesi zorunlu olup ödenmemesi durumunda para cezası uygulanmaktadır.



Emlak vergisi gecikme cezası 5 Eylül 2018 tarihinde yapılan yasa değişikliği ile beraber yüzde 1,40 seviyesinden yüzde 2 seviyesine çekildi.



Yani emlak vergisi ödemeyen kişiler aylık yüzde 2 oranında ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. Emlak vrergisi borcu olan konutun tapudan satışı yapılamadığı için taşınmaz satışı esnasında tapu devri için bu tutarın mutlaka ödenmesi gerekiyor.



Tek Evi Olan Emlak Vergisi Öder Mi?



Emlak vergisi muafiyeti için tek başına kişinin tek evi olması yeterli değildir.



Muafiyet şartı taşımayan kişiler tek evi olsa dahi emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.



Tek Evim Var Emlak Vergisi Ödeyecek Miyim?



Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi içinde de bazı muafiyetler uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti 2019 yılında da uygulanmakta olup bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak bağlı oldukları belediye üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Peki, kimler emlak vergisi ödemez?



Emlak vergisi muafiyeti şartları için uygun olan kişiler emlak vergisi ödemezler. Emlak vergisi muafiyeti şartları;



Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan kişiler, ev hanımları, şehit yakınları, gaziler ve emekliler emlak vergisi ödemiyorlar.



Ancak kişinin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş oldukları emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi geri alınabiliyor.



Emlak Vergisi Muafiyet Kanunu



"1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında ise, "Cumhurbaşkanı, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.



Anılan hükmün verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oranı 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmiştir."



Emlak365.com