Tek Kullanımlık Plastik Yasağı İçin Meclise Kanun Teklifi Verildi!

Türkiye uzun süredir paralı poşet uygulaması için verilen 25 kuruşu tartışırken tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması için meclise yeni kanun teklifi verildi. Detaylar haberimizde!
Tek Kullanımlık Plastik Yasağı İçin Meclise Kanun Teklifi Verildi!

Türkiye uzun süredir paralı poşet uygulaması için verilen 25 kuruşu tartışırken tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması için meclise yeni kanun teklifi verildi. Detaylar haberimizde!

Hatırlanacağı üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çıkarmış olduğu Yeni Çevre Kanunu ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren naylon poşetler için ücret uygulamasına başlamıştı.



Paralı poşet uygulaması ile büyük yankı uyandıran yeni kanun toplumun farklı kesimlerden farklı tepkiler almış tasarıyı destekleyenler kadar tepki gösterenler de olmuştu.



CHP Kanun Teklifi Verdi, Tek Kullanımlık Plastik Yasaklanacak!



Konu hakkında meclise kanun teklifi veren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak "Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 raporuna göre bugün dünyadaki denizlerde toplam 150 milyon ton plastik bulunmakta ve her yıl 5 ila 13 milyon ton plastik denize karışmaktadır. Araştırmalara göre insanoğlu plastik tüketimine bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki plastiğin ağırlığı tüm deniz canlılarının toplam ağırlığını geçecek noktaya gelecektir.



Doğaya bırakılan tek bir plastik atık bile belli süre sonra parçalanarak milyonlarca mikroplastik parçacık haline dönüşmektedir. Bir pet şişenin doğaya geri dönüşümü ise 450 yıldır. Bilim insanları Akdeniz kıyı şeridinde kilometre başına günlük ortalama 5 kg plastik atığın sahile vurduğunu ifade ederken, dalgaların kıyılarına en çok plastik atık taşıdığı ikinci ülkenin 12.1 bin tonla Türkiye olduğuna işaret etmektedir.



Akdeniz'den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92.8'inde plastik saptanırken Akdeniz Havzası'nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşmektedir. Sorunun en büyük kısmını da tek kullanımlık plastikler oluşturmaktadır. Elbette sadece Akdeniz değil ülkemizin tüm sahilleri ve denizleri plastik ağırlıklı kirlilik tehdidi altında bulunuyor.Marmara Denizi'ndeki her 10 çöpün 1 tanesi plastik, her 7 plastiğin 4 tanesi de kara kökenli. Karadeniz de kötü durumda. Karadeniz'deki her 10 çöpün 5 tanesi plastikten oluşuyor.



Plastik üretimi ise baş döndürücü bir hızda devam ediyor. Öyle ki dünyada her yıl üretilen 406 milyon ton plastiğin kabaca yüzde 40'ının tek kullanımlık olduğunu söylersek manzaranın ciddiyeti bir kez daha ortaya çıkacaktır. AB ülkeleri 2021 itibariyle tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor. Biz de bu konuda acilen harekete geçmeliyiz. Hem ülkemiz hem de dünya için plastik cehennemi haline gelmeye dur demeliyiz" diyerek meclise tek kullanımlık plastik atıkların yasaklanması talebi ile kanun teklifi verdi.



Market Poşetleri Paralı Oldu, Poşet Kullanım Oranı Rekor Oranda Azaldı



Aslında pek çok kişi market poşetlerinin paralı olmasına tepki gösterse de kişi başına düşen poşet kullanım oranının yüzde 70 gibi rekor bir oranda azalması çıkarılan kanunun ne kadar doğru olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi.



Konu hakkındaki görüşlerinizi paylaşmak için Instagram hesabımız için TIKLAYINIZ



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Emlak365.com