ABD dev şirkete talimatı verdi: Çin’e çip satılmasına izin verilmeyecek!

ABD’de, Çin’e ileri düzey yapay zeka çiplerinin satılmasını önleme amacıyla flaş bir karar verildi. Kaliforniya merkezli teknoloji ve donanım şirketi Nvidia’ya, Çin’e satışların durdurulması için talimat verildi. İşte detaylar…
ABD dev şirkete talimatı verdi: Çin’e çip satılmasına izin verilmeyecek!

Mart 2020 döneminde Covid-19 salgını dünya genelinde şiddetini artırdı ve pandemi koşullarında ülkeler kapanma kararları almaya başladı. Alınan kararlarla birlikte üretimde yavaşlama görüldü ve bunun etkisi ile tedarik zincirinde aksamalar yaşandı. Bu aksamalar zincirleme etki ile ekonomik darboğazı tetikledi ve küresel enflasyon artış gösterdi.

Pandemi döneminde en çok öne çıkan sorunlardan biri ise yaşanan çip krizi oldu. Çip krizi sonrası otomobil ve teknoloji sektöründe sert dalgalanmalar yaşanırken, ABD’den Çin’e yönelik flaş bir hamle geldi. ABD, Kaliforniya merkezli teknoloji ve donanım şirketi Nvidia’ya, Çin’e yönelik satışların durdurulması için talimat verdi. İşte detaylar…

ABD’DEN FLAŞ ÇİP KARARI

Dünyanın en büyük çip üretici firmalarından biri olan Kaliforniya merkezli Nvidia, ABD yönetiminden Çin’e yönelik ihracatını durdurması için talimat aldı. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, en büyük rakibi Çin’e ileri düzeyde yapay zeka çiplerinin satılmasını önlemek amacıyla satışları durdurma talimatı verdi. ABD’nin vermiş olduğu bu talimat, özellikle de yapay zeka çalışmalarında kullanılan 2 farklı çip türünü kapsıyor.

“A100” VE “H100” ÇİPLERİNİN SATIŞI DURDURULDU

ABD dev şirkete talimatı verdi: Çin’e çip satılmasına izin verilmeyecek!

Elde edilen bilgilere göre çip üreticisi Nvidia’nın, “A100” ve “H100” isimli çiplerinin Çin’e satışlarını durdurmasıyla birlikte etkileneceği belirtildi. Satışının durdurulması için talimat verilen söz konusu çipler, makine öğreniminin hızlandırılması için dizayn edilmiş çipler olarak da biliniyor. Alınan bu karar ile birlikte Çin’de şirketlerin yürüttüğü görüntülü ve yüz tanıma faaliyetlerinin aksama yaşayabileceği öngörülüyor. Öte yandan alınan kararın, ABD merkezli Nvidia’nın da Çin’deki iş hacmini azaltabileceği ifade ediliyor.

ALINAN KARAR ASKERİ AMAÇLI

BBC ve CNN’de yer alan habere göre ABD’nin söz konusu çipler ile ilgili en büyük endişesi, Çin’in bu çipleri askeri amaçlı olarak kullanabileceği ihtimalinden kaynaklanıyor. Yani ABD’de alınan çip satışının durdurulması kararının askeri amaçlı bir karar olduğu belirtiliyor. Karar açıklanmış olsa da ABD Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin olarak Çin tarafına yapay zeka çiplerinin satışları kapsamında belirlenecek yeni kriterlerin nasıl olacağını açıklamadı.