Elon Musk’ın bir çılgın projesi daha: Yörüngeye binlerce uydu fırlatıldı!

Elon Musk’ın CEO’su olduğu özel Amerikan havacılık şirketi SpaceX, yörüngeye binlerce uydu fırlatıyor. Bu uydular, dünyanın her yerine internet götürmek isteyen Starlink projesinin bir parçası…
Elon Musk’ın bir çılgın projesi daha: Yörüngeye binlerce uydu fırlatıldı!

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın ve özel Amerikan havacılık şirketi SpaceX’in CEO’su Elon Musk, uzun zamandır “çılgın” projeleriyle gündeme geliyor. Dünyanın, hakkında en çok konuştuğu isimlerden biri olan ve dünyanın en zengin insanı olan Musk, bu çılgın projelerinden biri olarak Starlink’i hayata geçirmişti. Elon Musk, bu proje ile dünyanın en ücra köşelerine bile yüksek hızlı internet ulaştırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda çalışmalarına devam eden Musk, bu kez de SpaceX aracılığıyla yörüngeye binlerce uydu gönderdi. Birçok insan, bu uyduları gökyüzünde gördüğünü belirtiyor. Bu uydular, Starlink projesinin bir parçası olarak yörüngeye gönderildi.

DÜNYANIN TAMAMI İÇİN ÇOK SAYIDA UYDU GEREKLİ

Starlink, dev bir uydu ağı üzerinden internet hizmeti veriyor. Projenin ortaya çıkış amacı, yüksek hızda internet erişimi olmayan, dünyanın ücra köşelerine de yüksek hızlı interneti ulaştırmak. Durum hakkında açıklama yapan Portsmouth Üniversitesi Uzay Projeleri Müdürü Dr. Lucinda King, “İngiltere’de bu kategoride insanlar var. Ancak dünyanın diğer yerlerinde, Afrika gibi bölgelerde daha fazla” sözleriyle durumu anlatıyor. Starlink’in yörüngeye gönderilen uyduları, yerküre ve uydular arasındaki bağlantıyı olabilecek en hızlı hale getirmek için Dünya’nın çevresindeki alçak irtifa yörüngeye konumlandırıldı. Ancak tüm dünyanın kapsama alanına alınabilmesi için daha çok sayıda uyduya ihtiyaç var.

“KABLOLARA VE DİREKLERE GEREK YOK”

Elon Musk’ın bir çılgın projesi daha: Yörüngeye binlerce uydu fırlatıldı!

Starlink projesi kapsamında 2018 yılından bu yana yörüngeye 3.000’den fazla uydu yerleştirildiği tahmin ediliyor. Chris Hall, projenin son aşamasında 10 bin ile 12 bin uydu kullanılmış olabileceğini belirtiyor. Hall açıklamasında “Uyduları kullanmak, çöllerdeki ve dağlardaki ücra yerlere internet bağlantısı sağlama sorununu çözüyor. Bu alanlara ulaşmak için kablolar ve direkler gibi büyük miktarlarda altyapı inşa etme ihtiyacını gereksiz kılıyor” ifadelerini kullanıyor.

STARLINK FİYATLARI NASIL?

Starlink, standart internet sağlayıcısı telekomünikasyon şirketleri ile kıyaslandığında aslında ucuz sayılmaz. Starlink, müşterilerinden şimdilik aylık 99 ABD doları ücret alıyor. Ayrıca uydulara gereken çanak ve yönlendiricilerin maliyeti ise müşteri için 549 dolar. Ancak ABD’deki hanelerin %90’ı ve İngiltere’deki hanelerin de %96’sı halihazırda yüksek hızlı internet erişimine sahip.