Twitter veya Instagram hesabı olanlar dikkat! Şifreye bile gerek kalmadan hesabınız ele geçirilebilir!

Sosyal medya uygulamalarının kullanımında 3. taraf uygulamalar, kullanıcılar için çoğu zaman yararlı olarak değerlendiriliyor. Ancak bilinçsiz kullanım nedeni ile kötü niyetli aktörlere burada yeni bir kapı açılıyor. Sosyal medya hesabındaki şüpheli işlemler için ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar…
Twitter veya Instagram hesabı olanlar dikkat! Şifreye bile gerek kalmadan hesabınız ele geçirilebilir!

Son dönemlerde özellikle de Twitter ve Instagram uygulamaları üzerinde çok sayıda kullanıcı şüpheli işlem bildirmeye başladı. Kullanıcıların bildirdiği şüpheli işlemler arasında en fazla gelen şikayetler ise beğenilmediği halde beğenilen gönderiler ve takip edilen kişi sayısındaki hızlı artışlar olarak öne çıkıyor. Sosyal medya hesaplarında yaşanan bu kontrolsüz durumun arkasında siber suçlular yer alıyor olabiliyor. Bu şüpheli işlemleri fark eden ve ortadan kaldıran bir sosyal medya kullanıcısı, ilk önce hesap hareketlerini inceleyerek, hesabına başka bir yerden giriş yapılıp yapılmadığına bakıyor. Ancak bu incelemelerde başka cihaz bilgisi ortaya çıkmayınca şüpheler de yön değiştiriyor…

2 ADIMLI DOĞRULAMA DA İŞE YARAMAYABİLİR

Hesabında şüpheli işlemler tespit edenler ve farklı bir cihazdan giriş yapılıp yapılmadığını kontrol ettiğinde farklı bir cihaz bilgisine de rastlamayanlar, bunun nasıl olduğunu çoğu zaman anlayamayabiliyor. Zira bir gönderi beğenmek, yeni paylaşımda bulunmak, takip edenleri ya da edilenleri yönetmek için şifreye gerek duyulmuyor. Bu nedenle de 2 adımlı doğrulama gibi ekstra güvenlik önlemleri de bir anlam ifade etmiyor.

NEREDEYSE KİMSE FARKINDA DEĞİL

Twitter veya Instagram hesabı olanlar dikkat! Şifreye bile gerek kalmadan hesabınız ele geçirilebilir!

Eğer bilinçsiz bir şekilde 3. taraf uygulamaları hesabınıza bağlarsanız, siber saldırganlara kapıları açmış olursunuz. Bu yöntem, güvenliğin ya da şifrelemeleri es geçen, genelde fark edilmeyen bir yöntemdir. Bu yöntemde hesaplar, yetkisiz erişim ve işlemlere açık hale geliyor. 3. taraf uygulamalar, sosyal medya hesabınıza bağlanmak, erişmek ya da veri toplamak için izin verilen her şeydir. Bunlar her türlü sosyal medya hesabı da olabilir. Örneğin Instagram gönderisinin Twitter’da da paylaşılması için izin vermiş olabilirsiniz. Birçok kullanıcı, 3. taraf uygulamalara verdiği yetkinin de farkında değil.

GENELLİKLE TWITTER VE INSTAGRAM’DA KULLANILIYOR

Genellikle 3. taraf uygulamalar Twitter ve Instagram’da ortaya çıkıyor ve bu tür uygulamalar bu hesaplarda kişi adına gönderi paylaşabiliyor, başkalarını takip edebiliyor ya da gönderi beğenebiliyor. Bu gibi güvenlik zaafları için hesabınızı kontrol etmeli ve izin verdiğiniz tüm uygulamaları gözden geçirmelisiniz.