TMB Başkanı Yenigün: Önüne Gelen Müteahhit Oldu, Konut Stoku 1 Milyonu Geçti!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün gündeme bomba gibi düşen çok önemli açıklamalarda bulundu.
TMB Başkanı Yenigün: Önüne Gelen Müteahhit Oldu, Konut Stoku 1 Milyonu Geçti!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün gündeme bomba gibi düşen çok önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bir dönem önüne gelen herkesin müteahhit olduğunu söyleyen Yenigün üretilen plansız evler nedeni ile konut stoku sorununun meydana geldiğini söyledi.

İnşaat sektöründe bir süredir işlerin yolunda gitmediğini belirten Yenigün sorunun yapılan plansız üretim ve işi bilmeyen müteahhitlerden kaynaklandığını söyledi.



Herkesin müteahhit olmaması gerektiğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün yaşanan sıkıntılı süreçte ayıplı iş yapan müteahhitlerin batması gerektiğini söyledi.



Müteahhitlerin Temizlenmesi İçin Yasa Hazırlanmalı!



Mithat Yenigün gündeme bomba gibi düşen çok önemli açıklamalarda bulunurken işini iyi yapmayan, ayıplı üretimde bulunan, müteahhit olmak için gerekli teknik ve finansal kapasiteye sahip olmayan müteahhitlerin sektörden temizlenmesine olanak sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.



Hiçbir müteahhitin kollanmaması gerektiğini söyleyen Yenigün "Çünkü ucuz verilen bir iş, iyi iş demek değildir. Sonrası var. Yani bir yol yapıyorsunuz, o yol sağlıksız olursa tekrar yapılması gerekiyor. O tekrarındaki maddi hataları, kazaları düşünün. Yapabilen yapsın, yapamayan dökülürse dökülsün. Bir kere, veriyorsan, istediğin kaliteyi sağlamazsa hiç acımayacaksın. Ben müteahhitim diye, kim olursa olsun müteahhit kollansın diye bir şey olmaz” dedi.



Türkiye'de Konut Stoku 1 Milyon 200 Bin Adet!



Konut stoku sorununa da değinen ve konut sektöründe işlerin yolunda olmadığını belirten Yenigün "Sektörü üçe ayırıyorum. Dış müteahhitlik, devlet müteahhitliği ve konut sektörü. Kamuoyunda inşaat denince akla hep konut geliyor. Maalesef konut da şu anda kötü durumda. Dünyadaki şartların değişmesi, Türkiye ekonomisinin daralması, dövizdeki dengesizlik nedeniyle insanlar tedbiren parada kalmayı tercih ettiler.



Çünkü ne olacağı belli değil. Talep azalması nedeniyle bir duraklama var. Eğer dünyada ve Türkiye’de ekonomi normale gelirse, güven artarsa, konut stokları da erir. Şuanda 1 milyon 200 bin civarında stok var. Faizler düşürüldü, o iyi bir işaret. Ben çok kötümser değilim. Evet bu sene iyi değil. Sektör gittikçe daraldı. Satış olmayınca insanlar doğal olarak yeni bir yatırıma girmiyorlar.



Fakat isterim ki, bir planlama yapalım. Üç yıl sonra birdenbire konut açığı olduğunda bu sefer de spekülatif rakamlar konuşulmasın. Bir planlama yapılsaydı şimdi bu sorunlar yaşamayacaktık. Türkiye’de 20 milyon konut var, deprem gerçeğimiz var ve 7 milyonunun yenilenmesi gerekiyor. Ama konuttaki stoklar ağırlıklı olarak markalı projelerde değil mi?" diyerek sorunun plansız konut üretiminden kaynaklandığını söyledi.



Emlak365.com