TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: İstanbul'da Bugün Deprem Olsa 44 Bin 500 Bina Yıkılır!

Türkiye deprem gerçeği ile bir kere daha yüz yüze gelirken Elazığ'da yitirilen 41 canın ardından gözler büyük bir depremin beklendiği mega şehir İstanbul'a çevrildi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: İstanbul'da Bugün Deprem Olsa 44 Bin 500 Bina Yıkılır!

Türkiye deprem gerçeği ile bir kere daha yüz yüze gelirken Elazığ'da yitirilen 41 canın ardından gözler büyük bir depremin beklendiği mega şehir İstanbul'a çevrildi. İstanbul'da beklenen depremin şiddeti 7.5 olarak açıklanırken olası bir deprem ile ortaya çıkacak sonuçlar hakkında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önemli açıklamalarda bulundu.

1999 depreminin ardından pek çok yasal düzenleme yapılmasına rağmen ne yazık ki riskli yapı stoku halen istenilen seviyeye çekilemedi.



İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: İSTANBUL'DA 7.5 ŞİDDETİNDE DEPREMİ ÇALIŞIYORUZ



Elazığ depremi sonrası açıklama yapan Süleyman Soylu tarafından yapılan '"Her çalışma grubunun kendine ait yöneticisi ve ilgili birimleri mevcuttur. Hem bunları tekrar gözden geçirmek hem de İstanbul'daki hangi grubun ne çalışmayı ne şekilde yaptığını incelemek için şuna kadar değerlendiriyoruz.



Deprem oldu Topkapı Sarayı'ndaki bütün hazinelerin nasıl korunacağından tutun vatandaşlarımızın toplanma yerlerindeki ihtiyaçlarına kadar çok kompleks bir çalışma bu. İstanbul'da 7,5'lik bir deprem bekliyoruz. Beklenen olası deprem 7,5. Depremin olası senaryosunu ciddi biçimde çalışıyoruz" açıklaması vatandaşlarda büyük tedirginlik yaratmıştı.



İSTANBUL'DA 7.5 ŞİDDETİNDE DEPREM OLURSA 44 BİN 500 BİNA YIKILIR!



Konu hakkında açıklamada bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, “Her depremden sonra artan duyarlılık, 10 gün sonra azalıyor. Yurttaşın ekonomik gücü yok ki deprem güçlendirmesi yapsın.



Şunları önerebilirim: Her depremde binanızı yeniden kontrol edin. Kolon ve kirişleri iyi gözlemleyin. Bodrum katı temiz tutup sürekli havalandırın. Orası rutubetlenirse kolondaki demir paslanır. Dökülmeler yaşanır. Kanser hücresi gibidir bu. Sürekli kontrol etmek gerekir” diyerek vatandaşara önerilerde bulundu.



Olası bir İstanbul Depremi ile 44 bin 500 binanın yıkılacağını belirten Suna “Bu binaların hangi binalar olduğu ‘hızlı tarama yöntemi’ ile tespit edilebilir. Bu yüzden yerel ve merkezi yönetim deprem seferberliği ilan edip en riskli bölgelerde hızlı tarama yöntemi yapmalı. Söz konusu binalar hangisiyse güçlendirilip onarılır. En azından can kaybı aza indirilmiş olur" uyarısında bulundu.



Emlak365.com