Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekli olanlar TOKİ'nin emekli kontenjanından konut alabilirler mi?

TOKİ'nin emeklilere zaman zaman sağladığı ucuz sosyal konut imkanlarından hangi koşullarda yararlanılabileceği araştırılıyor. TOKİ'nin emeklilere özel ayırdığı kontenjandan kimler yararlanabiliyor?
Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekli olanlar TOKİ'nin emekli kontenjanından konut alabilirler mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın oldukça yararlı kurumlarından olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) son 20 yılda 1,2 milyon vatandaşı ve onların ailelerini ev sahibi yapmayı başardı. Sosyal konut hamlesiyle TOKİ çok sayıda dar gelirli ailenin ev sahibi olmasını temin ederek kira dertlerine son verilmesini sağladı. TOKİ gerçekleştirdiği sosyal konut kampanyaları ile bazı vatandaş gruplarına çok özel imkanlar sağlıyor. Bunlardan birisi de emekliler oluyor. Peki emeklilere TOKİ'nin sağladığı imkanlar neler? 

TOKİ'DEN EMEKLİLERE ÖZEL FIRSATLA EV SAHİBİ OLMA İMKANI

TOKİ'nin gerçekleştirdiği sosyal konut projelerine çok yoğun başvurular olabiliyor. Son olarak İlk Evim sosyal konut projesi kapsamında 250 bin adet konut yapılacağı ilan edildi ama bu konutlara yapılan başvuru 7 milyonun üzerinde olmuştu. Bu da vatandaşların ev sahibi olma isteklerini ortaya koyduğu gibi her başvuranın konut sahibi olmasını engelliyor. TOKİ tarafından bazı vatandaş gruplarına da özel kontenjanlar ayrılıyor. 

TOKİ emeklilere sosyal konutlarda özel bir kontenjan ayırıyor. Bu kontenjan yüzde 5 olabileceği gibi yüzde 20 de olabiliyor. Bu da dar gelirli olan emekliler için pozitif ayrımcılık uygulaması oluyor. Bu kontenjandaki konutlar sadece emekliler tarafından satın alınabiliyor. Böylece kuradan isimlerinin çıkma ihtimali daha yüksek oluyor. 

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ EMEKLİLERİ KAPSAM İÇİNDE Mİ?

Türkiye'de emeklilik denilince akla ilk gelen SGK'dan emekli maaşı alan vatandaşlar geliyor. TOKİ'nin imkanlarından da bu vatandaşlar herhangi bir kısıtlamaya uğramadan yararlanabiliyorlar. Ancak son yıllarda Bireysel Emeklilik Sistemi ülke genelinde yaygınlaşmaya başladı. Bu sistem üzerinden emekli olan vatandaşlar da bulunuyor. Yalnız devlet gözünde bu sistem resmi bir emeklilik olarak görünmüyor. Maaş ödemeleri de SGK sistemindeki gibi sınırsız değil. Sisteme ne kadar ödeme yapılmışsa ona göre emekli maaşı alınıyor. Hatta isteyenler 10 yıl sonra tüm parayı peşin olarak sistemden çekebiliyorlar. TOKİ de bu kişileri emekli kategorisinde değerlendirmiyor. TOKİ'nin emekli kontenjanından Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri yararlanamıyorlar.