Emlakçılar Açıkladı: Sosyal konut arsaları ve hazine arazileri neden gizli tutuluyor?

Evi olmayanlara ucuz hazine arazisi ve 150 bin sosyal konut projesi için beklenen açıklamanın Eylül ayında yapılacağı ilan edilmişti. Ancak arsaların hangi illerde olacağının açıklanmaması tepki çekmişti.
Emlakçılar Açıkladı: Sosyal konut arsaları ve hazine arazileri neden gizli tutuluyor?

Konut fiyatları ve kiralarda yapılan fahiş zamlar nedeni ile dar gelirli vatandaş zor duruma düşerken konu hakkında beklenen devlet müdahalesi gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan üçlü toplantı sonucunda ilk müdahale kiralık ev fiyatlarına gelmiş ve resmi kira artış oranı yüzde 25 olarak sınırlandırılmıştı. 

Sonrasında ise konut fiyatlarını düşürmek için mülkiyeti devlete ait olan hazine arazilerinin üzerine imar planlarına uygun olarak ev yapmak isteyen kişilere ucuz fiyatlarla satılacağı, buna ek olarak TOKİ'nin de dar gelirli vatandaşlara yönelik olarak 150 bin sosyal konut projesinin başvurularını almaya başlayacağı ilan edilmişti. Ancak, aradan geçen süreye rağmen arsa satışı yapılacak olan illerin açıklanmaması tepki çekmişti. 

UCUZ HAZİNE ARAZİLERİ HANGİ İLLERDE SATILACAK, NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa kendilerinin de lokasyon bilgilerini tam olarak bilmediklerini belirterek "Bu detaylar daha sonra söylenecektir. Sosyal Konut Projesi kapsamında, İstanbul'da arazi olarak koruma amaçlı sit ilan edilmiş alanlar kullanılabilir.

  Bazı boş araziler tespit edilebilir. Devletimiz bir şekilde boş arazi bulacaktır. Arazi yerlerinin önceden söylenmemesi vatandaşın lehine bir durum. Çünkü bu yerler açıklanırsa fiyatlar yükselebilir, proje sekteye uğrayabilir" diyerek spekülasyonları önlemek amacı ile söz konusu yerlerin henüz açıklanmadığını ve bunun da vatandaşın lehine bir durum olduğunu söyledi. 

 TOKİ 150 BİN SOSYAL KONUT PROESİ 2022 BAŞVURUSU NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE?

Son yapılan kabine toplantısının ardından ulusa sesleniş konuşmasında TOKİ'nin sosyal konut projesi için beklenen açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başvuru tarihini Eylül ayı olarak işaret etmişti.

  Bu sene 150 bin sosyal konut için yine 81 il genelinde başvurular alınırken şehit yakını, emekli ve dul kotasına bir de yeni evlenen çiftlerin ekleneceği ilan edilmişti. TOKİ 150 bin sosyal konut 2022 başvuru takvimi Eylül ayında ilan edilecek.