TOKİ evleri depreme dayanıklı mı, son depremde yıkıldı mı?

Gerçekleşen büyük deprem felaketinin ardından TOKİ’nin inşa ettiği evlerin durumu merak ediliyor. TOKİ konutları depremde yıkıldı mı? TOKİ evleri depreme dayanıklı mı? TOKİ evlerinin diğer evlerden farkı ne?
TOKİ evleri depreme dayanıklı mı, son depremde yıkıldı mı?

TOKİ tarafından 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin 81 ilinde konutlar inşa ediliyor. Bu süreçte vatandaşlara yaklaşık 1,3 milyon konut inşa edilerek teslimi yapıldı. İnşaatları devam eden projeler ve İlk Evim projesi eklendiğinde bu rakamın 2 milyon konuta yaklaşması bekleniyor. TOKİ evlerinin depremde yıkılıp yıkılmadığı ve depreme dayanıklılığı konusunda son bilgiler merak ediliyor.

TOKİ EVLERİ DEPREMDE YIKILDI MI?

TOKİ denetiminde inşa edilen evler son deprem felaketinde iyi bir sınav verdiler. Elde edilen son bilgilere göre yıkıma uğrayan TOKİ evi bulunmuyor. Hasar tespit çalışmaları sürerken sahadan TOKİ evlerinin yıkıldığına dair bir bilgi kamuoyuna henüz yansımadı. TOKİ’nin uyguladığı denetim ve evlerin inşa edilmesinde zorunlu tuttuğu bazı sistemlerin depreme dayanıklılık konusunda önemli bir direnç kazanmasını sağladığı belirtiliyor.

VAN’DA SINAV VERİLMİŞTİ!

2011 yılında Van’da bir deprem meydana gelmiş ve o depremde 644 vatandaş hayatını kaybetmişti. Yıkıma neden olan depremde Van’da TOKİ evleri herhangi bir hasar görmedi. Ayakta kalmayı başaran evler sarsıntıdan etkilenmeyerek hasar da almadılar. Vatandaşlar Van’da TOKİ konutlarında güvenli bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.

BAKAN MURAT KURUM AÇIKLADI!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bir açıklama yaparak TOKİ evlerinin depreme dayanıklı olmasına ilişkin, “Son depremde çok şükür hem eski hem de yeni TOKİ evlerinde bir sorun yaşanmadı. Hiçbir binamız yıkılmadı. Tamamı oturulabilir durumda. Bizim inşa ettiğimiz evler depreme dayanıklı radye temel üzerine kuruluyor. Gaziantep’te bitirdiğimiz TOKİ evleri var. Bu konutları vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. En azından oralarda 8-10 bin vatandaşımıza güvenli bir yaşam alanı sunmuş olacağız.” dedi.

YENİ KONUTLAR TÜNEL KALIPLA YAPILACAK!

Yeni inşa edilecek konutlara dair de bilgi veren Bakan Murat Kurum, “TOKİ konutlarımız deprem sınavını başarıyla vermiştir. Keşke diğer konutlarımız da yıkılmamış olsaydı ve bu kadar can kaybetmeseydik. Şimdi deprem bölgesinde yıkılan konutların yerine yenilerini yapacağız. Bunlar aynı yerde olur veya olmaz bilmiyorum. Zemin çalışması yapıldıktan sonra karar verilecek. Bu konutları da tünel kalıpla yapmayı planlıyoruz. Depreme dayanıklı olacaklar. Çelik yapılar yapmayı da düşünebiliriz. Üzerinde çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı.