TOKİ projesi yangını söndürdü! Konut fiyatları ve kiralar düşmeye başladı Bakan Kurum ev almak için iyi bir zaman açıklaması yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 250 bin sosyal konut projesi başvuru rekoru kırmıştı. Projenin konut fiyatları ve kiralar üzerinde ki etkisi de hissedilmeye başlandı.
TOKİ projesi yangını söndürdü! Konut fiyatları ve kiralar düşmeye başladı Bakan Kurum ev almak için iyi bir zaman açıklaması yaptı

13 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulan 250 bin sosyal konut projesi başvuru rekoru kırmıştı. 31 Ekim tarihine kadar başvuruların kabul edileceği projede 5 milyon sınırı aşılmıştı.

Dar gelirli vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayacak olan proje aynı zamanda konut arzını arttırarak ev fiyatları ve kiraları düşürme amacı da taşıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile projenin temelinin Ekim ayı sonuna kadar atılacağının duyurulması da emlak piyasasında dalgalanma yaşanmasına neden olmuştu.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE? TOKİ PROJESİ EV KİRALARINDA VE KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞE NEDEN OLDU MU?

250 bin kişinin ev sahibi olmasını sağlayacak olan dev projeden sonra gözler satılık ve kiralık ev fiyatlarına çevrilmişti. Yaşanan süreç hakkında açıklama yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa talebin büyük oranda azaldığını ve ilerleyen dönemde konut satış rakamlarında sert düşüş beklediklerini duyurdu.

TOKİ'nin 250 bin sosyal konut projesini değerlendiren Aşa "Sosyal konut projesi piyasadaki talebi çekti. Hele de orta gelir grubu için sosyal konut projenin gündeme gelmesi talebin daha da azalmasına neden olacak. Talep sosyal konut projesine kayacak. Her hareket toplumda bir psikolojik baskı oluşturuyor. Bu da fiyatların düşmesini sağlıyor" diyerek konutta kıtlık psikolojisinin kırılmak üzere olduğunu söyledi.

EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Konut fiyatlarında kademeli düşüş beklediklerini belirten Aşa kiralık ev fiyatlarının ise düşmeye başladığını, 7-8 bin lira istenen evlerin şu anda 6 bin TL bandına kadar çekildiğini söyledi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise konut fiyatları hakkında yaptığı açıklamasında verilen satılık konut ilanlarında büyük düşüş yaşandığını, konut fiyatlarında ise bazı bölgelerde yüzde 20 indirim yaşandığını söyledi.

Eskiden 1 milyon TL istenen konutların şu anda 800 - 850 bin liraya satıldığını belirten Akçam fiyatlarda düşüş yönlü hareketler yaşandığını söyledi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise konu hakkında yaptığı açıklamasında "Konut piyasası durdu. Fiyatlar sabitlendi, geri geldi, hatta biraz daha geri geliyor. Konut almak için iyi bir zaman. Açıkçası piyasayı yönlendiriyoruz şu anda. Sosyal konut projesinde fiyatları açıklayınca hepsi durdu. Firmalar müşteri çekebilmek için ister istemez fiyatı geri çekecek, vadeyi uzatacak" diyerek konut almak için uygun bir dönem olduğunu söyledi.