TOKİ sosyal konut taksiti ödenmezse ne olur, taksit dondurma ve erteleme var mı?

TOKİ sosyal konut projesi çok yoğun bir şekilde başvuru almaya devam ederken insanlar bazı soruların cevaplarını artıyorlar? Peki TOKİ sosyal konut taksiti ödenme ne olur? TOKİ’de taksit dondurma ve erteleme var mı?
TOKİ sosyal konut taksiti ödenmezse ne olur, taksit dondurma ve erteleme var mı?

Türkiye’de 250 bin konutluk sosyal konut projesi ile alakalı olarak oluşan büyük ilgi devam ediyor. Buna göre Türkiye’nin 81 ilinde inşaatları 2023 yılında başlayacak olan projelerde 250 bin adet konut 2025’te vatandaşlara teslim edilecek. Bu dev konut projesi için vatandaşlar yoğun bir şekilde başvuru yapmayı sürdürüyorlar. Bazı vatandaşlar ise ince eleyip sık dokuduktan sonra TOKİ sosyal konut başvurusu yapmak istiyorlar.

ASGARİ ÜCRETLİLER TAKSİTLERİ ÖDEYEMEMEKTEN ENDİŞE EDİYORLAR

TOKİ sosyal konut projesi kapsamında 2+1 ve 3+1 konutlar için peşinat tutarları açıklandı. Evlerin toplam fiyatlarının yüzde 10’unu peşin olarak ödeyecek olan vatandaşlar kalan tutarı ise aylık taksitler halinde 240 ayda ödeyebilecekler. Açıklanan projede en düşük taksit miktarı ise en az 2.280 TL olarak duyuruldu. Bu taksitlere 6 ayda bir memur maaş zammı oranları esas alınarak zam uygulanacak. Asgari ücretli çalışanlar ise bu taksitleri düzenli bir şekilde ödeyememe riskini düşünüyorlar. Böyle bir durumda hangi uygulamalara maruz kalacaklarını araştıran asgari ücretliler bir değerlendirme yaparak kararlarını veriyorlar.

TOKİ TAKSİTİ ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NE OLUR?

TOKİ’ye olan taksitlerin ödenmemesi durumunda neler olabileceği merak ediliyor. TOKİ’nin uzun yıllardır bu konuda uygulamış olduğu bir sistem bulunuyor. Buna göre vatandaşlar iki taksit ve üzerinde ödeme yapmamaları durumunda bir sorunla karşılaşabiliyorlar. Böyle bir durumda vatandaşlara iki adet ihtarname gönderiliyor. Bu ihtarnameler ile vatandaşlara borçlarını ödemeleri için 30 günlük süre tanınıyor. Bu 30 günlük süre içerisinde ödemeler yine yapılmazsa yasal işlem süreci başlatılıyor. Bu dava sonuçlandığında ise vatandaşın konut satın alma sözleşmesi iptal ediliyor.

ÖDENEN PARALAR İADE EDİLİR Mİ?

Vatandaşların TOKİ’ye peşinat ve taksit ödemesi sonrasında ödeme zorluğuna düşerek konut satın alma sözleşmesinin iptali durumunda ödemiş olduğu paraların iadesi merak ediliyor. Çevre Bakanı Murat Kurum bu konuda geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada vatandaşlara tüm ödediği paraların sözleşme iptalinde iade edilebileceğini ifade etmişti.

TOKİ’DE TAKSİT DONDURMA VE ERTELEME VAR MI?

TOKİ’nin ucuz konut satışı sisteminde vatandaşlara herhangi bir şekilde taksit dondurma ve erteleme imkanı verilmiyor. Taksitleri sözleşmede belirlenen sürelerde ödemek zorunlu bir kural olarak belirleniyor. Bunun dışında en fazla dönem dönem yapılan indirim kampanyalarından faydalanılabiliyor.