TOKİ taksitleri ne zaman, yüzde kaç zamlanacak?

TOKİ taksitleri için yeni zam için geri sayım başladı. Temmuz döneminde TOKİ taksitleri yüzde kaç zamlanacak? TOKİ taksit zammı için beklentiler neler?
TOKİ taksitleri ne zaman, yüzde kaç zamlanacak?

TOKİ'den ev satın alan vatandaşlar kurumun finansal sistemi kapsamında taksitle ödeme yapma imkanı bulabiliyorlar. Herhangi bir şekilde faiz işletilmeyen bu ödeme sisteminde yılda iki defa taksitler zamlanıyor. TOKİ tarafından belirlenen bu taksit zamları için geri sayım başladı. Vatandaşların taksit ödemeleri Temmuz ayında bir defa daha zamlanacak. Peki TOKİ taksitlerine ne kadar zam yapılacak?

TOKİ TAKSİT ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

TOKİ tarafından taksitlere uygulanacak olan zamlar Ocak ve Temmuz aylarında belirleniyor. Bu zamlar belirlenirken memur maaşlarına yapılan zamlar dikkate alınıyor. Temmuz 2023 döneminde yine memur maaş zamları dikkate alınarak bu zam yeniden belirlenecek. TOKİ bu zammı belirlerken direkt olarak memur maaş zammını zam olarak uygulamıyor. Vatandaşların ödeme gücü de düşünülerek zam oranı yüksek oluyorsa o zaman düşük bir zam oranı belirleniyor.

Ocak 2023 döneminde memur maaşlarına yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. herkes TOKİ taksitlerine de bu oranda zam yapılmasını bekliyordu. Ancak TOKİ'den konut satın alan dar gelirli vatandaşların zor durumda kalmaması için zam oranı yüzde 30 olarak değil yüzde 15,40 şeklinde belirlendi. Bu hesaplamadan kazançlı çıkanlar ise TOKİ'den taksitle ev alan vatandaşlar oldu.

YENİ ZAM NE ZAMAN AÇIKLANACAK VE NE KADAR OLACAK?

TOKİ'nin yeni taksit zammının belli olması için memur maaşlarına yapılacak olan zammın belirlenmesi gerekiyor. Bu da en erken Temmuz ayının ilk haftasında olabilecek. TÜİK 5 Temmuz'da Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak ve ondan sonra bu zam belirlenecek. Memur maaş zamlarının Temmuz ayında yüzde 30 ile yüzde 40 olması beklenirken TOKİ taksitlerinin bunun yarı oranında olması bekleniyor. Tahminlere göre TOKİ taksitleri Temmuz 2023 döneminde yüzde 15 ile yüzde 20 arasında zamlanacak.