TOKİ'nin yerli malzeme kullanım oranı yüzde 100 oldu!

İnşaat sektöründe kullanılan yapı malzemelerinin ithal ürün olması durumunda konut maliyetleri yükseliyor ve konut fiyatları da bundan etkileniyor. Yerli malzemelerle üretilen konutlar ise daha düşük maliyetle mal edilebiliyor. TOKİ’nin yerli malzeme kullanımında yüzde 100’e ulaştığı açıklandı.
TOKİ'nin yerli malzeme kullanım oranı yüzde 100 oldu!

Türkiye ekonomisi için lokomotif görevi gören inşaat sektörü kendisiyle beraber altında 250 ayrı sektörü etkiliyor. İnşaatlarda son yıllarda yapı malzemelerinde yerli ürün kullanımı yaygınlaşmaya başlasa da henüz özel sektör ideal seviyeye ulaşamadı. İthal malzeme ile yapılan bir inşaatın maliyeti dolar bazlı olacağı için fiyatlar oldukça yükseliyor. Bu da inşaat maliyetlerinin katlanmasına neden oluyor. Böylece konut fiyatları da bu maliyet artışı ile yükselebiliyor.

TOKİ YERLİ MALZEME KULLANIM ORANINI ZİRVEYE ÇIKARDI

Dünyada inşaat malzemeleri açısından ihracatçı ülkeler arasında önemli bir yeri olan Türkiye’nin bunu yurt içinde inşaatlarda yaygınlaştırmasının hayati olduğu bildirildi. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Başkanı Mustafa Karslıoğlu bir değerlendirme yaparak, “Şu anda TOKİ deprem bölgesinde 700 bin konut inşa ediyor. TOKİ’de yerli malı kullanımı yüzde 100 oldu. Yap-sat konutlarda ise bu oran yüzde 97 oluyor. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Biz deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın da evlerini tamir etmeleri durumunda yerli malzeme kullanmalarını öneriyoruz.” dedi.

TÜM MALZEMELER TÜRKİYE'DE ÜRETİLEBİLİYOR

Pandemi sürecinde ithal malzemelerin gelmemesi inşaat sektöründe sorun yarattığını söyleyen Mustafa Karslıoğlu, “Pandemi döneminde itjal malzemelerin gelmeyince o dönem inşaat sektörü sıkıntıya düştü. Bunu en iyi değerlendiren ülkelerden birisi olduk. Yapılan hamlelerle şu anda inşaat malzemelerimizi tüm dünyaya ihraç ediyoruz.

İnşaat sektörü 250 ayrı sektörü arkasından getiren bir sektördür. Bu 250 sektörde de 1.500 kalem malzeme vardır. Bu malzemelerin tamamını artık Türkiye’de üretebiliyoruz. Bugün TOKİ tek bir ithal malzeme olmadan depremzedelere konut üretiyor. Bu malzemeler hem daha ucuz hem de servis ağı açısından faydalı. Bir de istihdam oluşturarak milli ekonomiye katkı sunuyor.” ifadelerini kullandı.