TTB’den Normalleşme Kararlarına Uyarı Geldi: Yeni Dalga Başlar!

TTB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de Covid-19’la mücadele kapsamında normalleşme sürecine kademeli geçiş uygulamasının 1 Mart tarihi ile yapılacağının açıklanması ardından bir uyarı gerçekleştirdi.
TTB’den Normalleşme Kararlarına Uyarı Geldi: Yeni Dalga Başlar!

TTB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de Covid-19’la mücadele kapsamında normalleşme sürecine kademeli geçiş uygulamasının 1 Mart tarihi ile yapılacağının açıklanması ardından bir uyarı gerçekleştirdi. TTB, bu kararın kaygı verici olduğunu ve yapılması halinde ikinci bir yayılım dalgasının gündeme geleceğini belirttiler. Kademeli de olsa işletmleri açacak olan bir geçişin yeni vakaları gündeme getirebileceği belirtiliyor.

TTB’nin Twitter Paylaşımı


TTB’nin Twitter hesabı üzerinden de yapılan bir paylaşımda ‘’Toplumsal bağışıklık için yeterli sayıda aşılama yapılmadı. Salgının henüz kontrol altına alınması gibi bir durum söz konusu değil. Mutant varyantların yayılmaya devam ediyor ve Covid-19 nedeniyle her gün 100’e yakın insan ölüyor. Bu süreçte ‘’normalleşme’’ adımlarının atılması yeni bir dalganın tekrarını getirir.’’ ifadeleri kullanıldı.

TTB’den Normalleşme Kararlarına Uyarı Geldi: Yeni Dalga Başlar!

Kademeli şekilde normalleşmeye geçişte kullanılacak olan salgın risk haritasında, salgın yükünün sadece belirli bölgelerde yüklenmiş olduğunun gösterilmesinin doğru olmadığını belirten TTB, toplumsal düzeyde bulaşıcılığı önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Sosyal devlet olanaklarının toplum yararına kullanılması gerektiğini belirten TTB, şuan için normalleşmenin erken olduğunun altını çiziyor.

Normalleşme Nasıl İşleyecek


Sağlık Bakanlığı tarafından açıklaması yapılan kademeli olarak normalleşmeye geçiş sürecinde ise hem vatandaşlar için hem de işletmeler için faklı uygulamalar yer alıyor. İlk olarak resmi sayfada paylaşılan ve vaka sayıları üzerinden alınan veriler ile oluşturulan salgın risk haritası incelenecek. Bu harita üzerinden en az vaka sayısı olan illerde kısıtlama kaldırılırken, yeme ve içme işletmelerinin ise belirli şartlara uymak kaydı ile açılmasına izin verilecek.

İlk etapta kademeli şekilde yapılacak olan bu kısıtlamaları azaltma dönemimde vaka sayılarında artışın yaşanmaması ve ülke genelinde diğer illerde de vaka oranlarının azalması halinde genel olarak normalleşme sürecine giriş hakkında değerlendirmeler yapılacak. Bu ikinci etabın ise il bazında yapılan serbestliklerin ardından alınana yeni veriler ile uygulanacağı diğer illerde vaka azalışının olmaması halinde normalleşmeye geçiş yapılmayacağı belirtildi.