TÜİK Açıkladı,İnşaat Sektöründe Güven Kaybı Sürdü

TÜİK Sektörel Güven Endeksleri, Nisan 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven kaybı sürdü. Ekonomide yaşanan dalgalanma ve pandemi de artan vaka sayısı sektörlerin güven endekslerine olumsuz yansıdı.
TÜİK Açıkladı,İnşaat Sektöründe Güven Kaybı Sürdü

İnşaat sektörü güven endeksi değer kaybetmeye devam etti. TÜİK tarafından açıklanan TÜİK Sektörel Güven Endeksleri, Nisan 2021 raporuna göre inşaat sektöründe güven kaybı Nisan ayında da sürdü.

Ekonomide yaşanan dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat sektörü ne yazık ki kötü günler geçirmeye devam ediyor. Yükselen faiz oranları, döviz kurları, inşaat maliyetleri ve pandeminin olumsuz etkileri sektörün üzerine adeta kabus gibi çökerken tüm bu olumsuzluklar açıklanan endeks verilerine de yansıyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ NİSAN 2021 RAPORU: 77,3 SEVİYESİNE GERİLEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ne yazık ki inşaat sektöründe yaşanan güven kaybı sürdü. Açıklanan verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Mart ayında 79,8 olarak ilan edilirken, Nisan ayında söz konusu rakam yüzde 3,1 oranında azaldı ve 77,3 değerine geriledi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 1,8 oranında kayıp yaşayarak 74,9 seviyesine geri çekildi.

Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 4,3 azalarak 79,7 değerini gördü.

Nisan ayında inşaat sektöründe girişimlerin yüzde 49,5'i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını dile getirirken yüzde 50,5'lik bölüm ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu dile getirdi.

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörler sıralamasında finansman sorunları bir önceki anket döneminde yüzde 24,5 iken Nisan ayında gerçekleştirilen anket çalımasında yüzde 28,7 olarak gerçekleşti.

Yine talep yetersizliği Mart ayında yüzde 23,2 olarak anket çalışmasınad yer alırken Nisan ayında bu okan yüzde 25,5 değerine yükseldi.