TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2021 Kira Artış Oranı Açıklandı! Ev ve İşyeri İçin Kiralara Kaç TL Zam Geldi?

Ağustos 2021 kira artış oranı TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK TEFE TÜFE Temmuz ayı enflasyonu ve Ağustos kira artışı oranı haberimizde!
TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2021 Kira Artış Oranı Açıklandı! Ev ve İşyeri İçin Kiralara Kaç TL Zam Geldi?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen Temmuz ayı enflasyonu rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanabilecek maksimum zam oranı sınırı olarak kullanılacak.

Ev sahipleri kiracılara açıklanan bu rakamdan daha düşük oranda zam yapabilirken daha yüksek oranda zam yapmaları ise kanunen yasaklandığı için mümkün olmayacak. Kira artış oranı hesaplaması bu rakamlar üzerinden yapılacak. Temmuz ayında kira sözleşmesi sona eren ve Ağustos ayında kiralarına zam gelecek olan kişiler için bu oran kullanılacak.

TEMMUZ ENFLASYON ORANI 2021 AÇIKLANDI! ENLASYON YÜZDE KAÇ ÇIKTI?

Açıklanan rakamlara göre Temmuz ayında enflasyon ÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,80, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,41, bir önceki yılın aynı ayına göre ,95 ve on iki aylık ortalamalara göre ,15 artış gerçekleşti.

TÜİK TEFE TÜFE AĞUSTOS KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU, KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından uygulanacak olan en yüksek kira zam oranı sınırı olarak uygulanacak.

AĞUSTOS 2021 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2021 Kira Artış Oranı: % 15.15

Ağustos Ayı Kira Zammı Tutarı: 151,15 TL

Ağustos 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.151,15 TL

TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2021 Kira Artış Oranı Açıklandı! Ev ve İşyeri İçin Kiralara Kaç TL Zam Geldi?

EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPAR, EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında en sık yaşanan sorunlardan biri de kira artışı ve zam oranıdır. Kira zammı için taraflar hem oran hem de zam süresi konusunda anlaşmazlıklar yaşayabilmektedir. Ülkemizde yasal olarak kiracılar ile ev sahipleri arasında uyulacak kuralların belirlenmesi adına kira sözleşmesi imzalanmaktadır.

Bu sözleşme kapsamında kiranın ödeneceği tarih, ödenecek olan kira tutarı, kiralama koşulları ve kiralanan taşınmazın tüm detayları belirlenmektedir. Ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinde aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa bu durumda kira sözleşmesi 1 senelik yani 12 aylık düzenlenmiş olarak kabul edilmektedir.

TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2021 Kira Artış Oranı Açıklandı! Ev ve İşyeri İçin Kiralara Kaç TL Zam Geldi?

Kira sözleşmesinin tarihi dolmasına rağmen taraflardan biri tarafından iptal edilmediği takdirde otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir ve bu sözleşme yenileme işleminde ev sahibini kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Ev sahibi kiraya kira sözleşmesini yenilerken zam yapma hakkı elde eder.

Ancak tarafların imzaladığı kira sözleşmesinde aksini gösteren bir hüküm bulunuyorsa, örneğin "kiraya 6 ayda bir zam yapılır", "kira sözleşmesi 2 seneliktir" gibi ibareler yer alıyorsa bu durumda sözleşmedeki ibareler geçerli kabul edilir.